Actualitzat 31/05/2012 19:42

Funcionaris de Justícia faran vaga de zel per la retallada del 5% del sou

R.Diéguez (UGT), S.Silva (Csif), V.Navarro (Staj), N.Medina (CC.OO)
EUROPA PRESS

BARCELONA 31 maig (EUROPA PRESS) -

Els sindicats que representen als funcionaris de Justícia han anunciat aquest dijous que faran vaga de zel en protesta per la rebaixa del 5% del sou que els ha aplicat la Generalitat i que entra en vigor aquest divendres, de manera que es limitaran a fer estrictament les funcions que marca la llei.

Representants sindicals d'UGT, CCOO, STAJ i CSIF han anunciat la mesura en una roda de premsa conjunta a la Ciutat de la Justícia de Barcelona i, a l'acabar, han començat la tancada als jutjats de manera "indefinida" amb desenes de persones.

Els sindicats han anticipat que, per poder fer "sense conflictes" la vaga de zel, confeccionaran un llistat dirigit a tots els funcionaris perquè coneguin la legalitat vigent.

El portaveu d'UGT, Ricard Diéguez, ha assenyalat, per exemple, que deixaran d'atendre el públic a la taula del jutjat, ja que, segons ells, és una funció que ha d'exercir el secretari judicial, a més de donar informació sobre expedients judicials o prendre declaracions a testimonis, totes elles tasques que han arribat a fer sense tenir-ne la potestat.

Han indicat que des del 2007 la càrrega de les seves tasques de treball ha augmentat un 40%, malgrat que no s'ha ampliat la plantilla i ni tan sols s'han suplert les vacants, de manera que la retallada del 5% és "la gota que va fer vessar el got", segons la portaveu de CCOO Noelia Medina.

A més han carregat contra fiscals, jutges i secretaris judicials, afirmant que se senten "discriminats" perquè aquest col·lectiu no ha patit retallades salarials mentre que ells han vist minvar la seva nòmina en 100 euros mensuals de mitjana, ha informat el portaveu de STAJ, Vicente Navarro.

CRÍTIQUES A LA CONSELLERIA

Navarro ha criticat que la Conselleria de Justícia, liderada per Pilar Fernández Bozal, no ha defensat els seus treballadors perquè l'ajust ha estat, segons ell, "una decisió política" sense diàleg, per la qual cosa ha responsabilitzat de la situació a la Conselleria.

També s'han mostrat contraris al traspàs de les competències de l'Estat a la Generalitat en matèria de Justícia fet el 1996 perquè, segons ells, ha suposat incrementar el nombre de càrrecs, burocratitzar les gestions i responsabilitzar "els mals" als funcionaris sense aconseguir millorar la Justícia.

En aquest sentit han afirmat que la imposició de taxes judicials té un "afany recaptatori" i no respon a la intenció de millorar el funcionament de l'Administració de Justícia.