Actualitzat 04/03/2016 11:11 CET

La foto d'Adele que juga amb la il·lusió òptica i ens confon a tots

EDIZIONES, 03 Mar.

   A simple vista, no sembla que li passi res a la foto d'Adele (llevat que està al revés). Ara, dóna la volta a la pantalla del teu mòbil i mira un altre cop la foto. Què veus? Aquesta il·lusió òptica fa 4 dies que recull 'likes', dubtes i sorpresa entre els usuaris d'Instagram des que 'theshaderoominc' la va pujar a la xarxa social.

   El que passa amb la fotografia és que, seguint les instruccions de donar-li la volta al mòbil, el que ens semblava la cara d'Adele al revés, resulta no ser-ho. Els llavis i els ulls de l'artista no es troben en la posició correcta. I no ens n'havíem adonat!

Adele 2

COM ÉS POSSIBLE?

   L'explicació a aquest fenomen òptic la va donar el professor de psicologia Peter Thompson, qui el 1980 va descobrir la il·lusió òptica que després passaria a dir-se Efecte Tatcher. Va acabar dient-se així perquè la seva primera demostració la va fer amb una fotografia de qui, en la seva època, va ser la primera ministra britànica, Margaret Tatcher. Llavors, Thompson va deixar a tots bocabadats.

efecto tatcher

   La majoria de les persones són capaces de reconèixer una cara d'una imatge al revés, fins i tot si algunes parts d'aquesta imatge s'alteren, com succeeix amb la foto de Adele. Tot i això, el nostre cervell passa per alt aquestes modificacions i no ens n'adonem fins que la posem del dret.

   La cosa més curiosa de totes és que, tot i saber el truc, si tornem a veure la foto no ens grinyola res.

   L'Efecte Tatcher parla de com els éssers humans interpretem la cara com un tot vertical, sense parar atenció a cadascuna de les parts i que ens és més complicat adonar-nos dels canvis o alteracions d'una cara que està al revés.

efecto tatcher - wikipedia

   A la foto d'Adele, els ulls i la boca estan col·locats correctament, de manera que per al nostre cervell tot està en ordre i som capaços de reconèixer-la. És quan li donem la volta quan apreciem la part grotesca de la imatge.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés