Actualitzat 26/11/2015 12:05

Formigues creen ponts mòbils amb els seus propis cossos

MADRID, 26 Nov. (EUROPA PRESS) -

Les formigues legionàries, conegudes com a 'marabunta', són capaces de construir ponts entrellaçant els seus propis cossos per superar obstacles en el seu hàbitat selvàtic de l'Amèrica Central i del Sud.

   Un equip d'investigadors ha descobert ara que aquests ponts poden moure's del seu lloc original per poder cobrir forats d'una mida més gran i canviar de posició si és necessari.

   Els ponts deixen de moure's quan arriben a ser tan llargs que els costos afegits a causa de la immobilització de les formigues en la seva estructura superen els beneficis que la colònia obté de la seva existència per a l'establiment de rutes de proveïment.

   De la mateixa manera, els ponts es desmantellen quan les formigues que formen l'estructura perceben que les que es mouen sobre elles s'alenteixen per sota d'un llindar crític.

   El coautor principal de l'estudi, Christopher Reid, de la Universitat de Sidnei, ha dit que els resultats podrien aplicar-se per desenvolupar eixams robòtics per a operacions d'exploració i rescat. Analitzant com les formigues maximitzen la utilitat, els investigadors poden ser capaços de crear un simple algoritme de control per permetre que els eixamens de robots es comportin de manera similar a una colònia de formigues.

   L'estudi es publicarà aquesta setmana a 'Proceedings'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés