Actualitzat 21/05/2014 13:18

Experts demanen als pacients responsabilitzar-se de la seva salut i tenir un rol més actiu

Inauguración del III MIHealth Forum de Fira Barcelona
EUROPA PRESS

BARCELONA, 21 maig (EUROPA PRESS) -

Experts reunits al III del MIHEalth Management & Clinical Innovation Fòrum, la principal trobada europea sobre innovació sanitària, han reclamat aquest dimecres als pacients que se sentin autèntics "propietaris" de la seva salut i que no la deleguin als governs de torn, així com mantenir un rol més actiu en el sistema sanitari, que han demanat que inverteixi més en prevenció de malalties.

Durant els discursos d'obertura del certamen, que se celebra al Palau de Congressos de Fira Barcelona a Montjuïc, el director de l'Hospital Clínic de Barcelona i president del fòrum, Josep Maria Piqué, ha destacat la necessitat de compartir estratègies internacionals per millorar els sistemes sanitaris, en els quals ha situat com a repte que els usuaris adoptin un paper més protagonista.

En la conferència inaugural, el fundador de l'empresa Zerofootprint i ponent, Ron Dembo, ha incidit en la importància de modelar la conducta dels pacients per reduir costos sanitaris, i d'entrada ha proposat que els pacients recuperin la "propietat" de la seva salut i benestar.

Ha celebrat que els últims anys els ciutadans han anat conquistant drets relacionats amb la seva salut a través de lleis antitabac, i la selecció de residus a favor del medi ambient, ha exemplificat.

"Actualment tenim més al cap les mesures del nostre cotxe que les nostres", ha dit l'expert com una cosa paradoxal, que ha dit que en el vehicle sovint el propietari anticipa els canvis oportuns abans d'emmalaltir.

En aquest sentit, ha situat la prevenció com un dels grans eixos que el sistema sanitari ha de tenir en compte per resultar sostenible en el futur, tenint en compte que actualment sol es rep el 0,5% dels fons, respecte als 99,5% que es destinen a despesa per tractar.

El matemàtic de professió i expert en ciències computacionals, ha explicat un sistema que ha ideat per aconseguir canvis en la conducta a través de les trucades 'goodcoins' --monedes virtuals-- que premia tres hàbits essencials per a la salut, com són l'exercici, la dieta i el medi ambient.

S'ha mostrat convençut que els bons hàbits, com reduir el consum energètic, ingerir una dieta equilibrada o prendre's correctament la medicació, han de ser recompensats, per la qual cosa el programa compila les dades mitjançant polseres i rellotges intel·ligents i les monedes es poden canviar en el web de la iniciativa per béns i serveis sostenibles, com aliments naturals, llibres i podòmetres entre d'altres.

Dembo ha destacat que reorientar la sanitat cap a bons resultats de salut en lloc de a l'administració de fàrmacs serà "clau" a l'esforç per aconseguir sistemes sanitaris sostenibles.

EL 40% DELS PACIENTS ES MEDICA MALAMENT

De fet, la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH) calcula que el 40% dels pacients no es medica correctament, el que comporta ingressos i visites mèdiques, i a Espanya té un cost estimat de 18.400 morts prematures i 11.000 milions d'euros a l'any.

La delegada de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Cristina Iniesta, ha destacat que la ciutat comtal s'ha convertit en la "capital de la innovació del sud d'Europa", i ha insistit que és el moment de fer una transformació cap a un sistema sostenible que les noves tecnologies guardaran un pes important.

El congrés, al qual finalment no ha acudit el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, per qüestions d'agenda, reunirà més de 70 experts internacionals del sector sanitari per abordar la transformació de la sanitat.

L'ús de la tecnologia, el foment de l'afany emprenedor i el paper dels pacients com eines per transformar els sistemes i fer un ús responsable dels recursos s'han convertit en els temes estrella de l'esdeveniment, al qual ha acudit el director de l'European Observatory on Health Systems and Polices de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Josep Figueras, i la cap de la Unitat d'Estratègia i Anàlisis de la Direcció General de Salut i Consum de la Comissió Europea (CE), María Iglesia-Gómez.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés