Actualitzat 26/07/2014 09:59

El Festival de Peralada aprofundeix en la Revolució Francesa amb l'òpera 'Andrea Chénier' aquest dissabte

Presentación de la ópera 'Andrea Chénier'
EUROPA PRESS

BARCELONA, 26 jul. (EUROPA PRESS) -

El Festival Castell de Peralada aprofundirà aquest dissabte en la història de la Revolució Francesa amb l'òpera de l'italià Umberto Giordano (1867-1948) 'Andrea Chénier', una obra verista poc representada a Catalunya.

Segons va explicar aquest dimarts en roda de premsa el director del festival, Oriol Aguilà, l'òpera està basada en la vida del poeta francès André Marie Chénier, qui va ser executat durant l'època del 'terror' de la Revolució Francesa, acusat de crims contra l'Estat.

La història, que es divideix en quatre actes, mostra com la noblesa frívola va veure truncada la seva còmoda existència a causa que el poble va reclamar més drets, i analitza com la mateixa revolució va degenerar fins a arribar a l'època del 'terror' de Maximilien de Robespierre.

Ha afegit que el títol --que en aquesta ocasió serà protagonitzat per Marcelo Álvarez, Carlos Álvarez i Csilla Boross-- va estrenar-se a Milà amb una soprano catalana, Andreua-Avel·lina Carrera (1871-1929), i que es va portar al Liceu de Barcelona just després de la seva presentació a Itàlia.

Des d'aleshores, tot i el seu gran repertori, no ha estat representada gaires vegades, i l'última vegada que es va presentar a Catalunya va ser al 2007 al Gran Teatre del Liceu, i el repertori el capitanejaven Carlos Álvarez --que repeteix com a 'Gerard' al festival--, Deborah Voigt i José Cura.

Per primera vegada, l'escenografia no ha estat encarregada, sinó que s'ha elaborat a Peralada, i Aguilà ha assenyalat que s'ha millorat l'acústica del teatre exterior mitjançant la construcció de parets amb voladissos.

Aguilà ha volgut dedicar aquesta producció a l'exdirector tècnic del festival, Francisco Fontanals, que va morir l'any passat, i de qui ha afirmat que va ser el "pare espiritual del festival".

L'assistent de direcció del cor del Gran Teatre del Liceu --que participarà a l'espectacle--, Conxita Garcia, ha explicat que el director d'aquest, José Luis Basso, culminarà la seva etapa al Liceu amb aquesta producció, ja que d'aquí a poc començarà a treballar com a director del cor de l'Òpera de París.

Com a curiositat, Garcia ha explicat que el poeta Chénier va ser guillotinat el 25 de juliol de fa 220 anys, i l'obra s'estrenarà el 26 de juliol.

ESCENARI COM A PERSONATGE

El director escènic, Alfonso Romero, ha comentat que la complexitat de l'obra ha permès utilitzar l'escenografia com un personatge més, que evoluciona i muta al llarg de la història per mostrar els efectes de la revolució i "les olors de l'òpera".

Ha avançat que l'escenari inicial --la casa de la noble Maddalena de Coigny-- serà també el final, però transmutat per reflectir la decadència de l'època.

El baríton Carlos Álvarez ha assenyalat que l'obra és de "plena actualitat", un paradigma de la realitat perquè situacions que es creien superades, com les desigualtats socials, tornen a ser avui notícia, i la realitat obliga a posar el seu reflex a sobre de l'escenari.

CANVI DE SOPRANO

En un començament, la soprano holandesa Eva-Maria Westbroek havia de representar el paper de Maddalena de Coigny, però a causa de problemes de salut va cancel·lar la seva aparició a Peralada.

Aguilà ha explicat que Westbroek tenia moltes ganes d'interpretar l'òpera, i que de fet representarà el mateix paper dins d'uns cinc mesos a la Royal Opera House de Londres.

El director ha comentat que la soprano hongaresa Csilla Boross substituirà Westbroek en el seu debut a Espanya i que creu que es convertirà en "una de les Maddalenas més importants de la pròxima dècada", per la qual cosa el festival està molt satisfet amb el canvi.

L'obra, que és una coproducció amb l'Associació Bilbaïna d'Amics de l'Òpera (Abao-Olbe), recalarà a Bilbao, tot i que encara no hi ha una data, i s'espera poder portar el muntatge a altres països.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés