Actualitzat 16/05/2014 15:47

El Festival de Música Antiga suma tres escenaris a la seva "edició més potent"

Presentación de la cuarta edición del Festival de Música Antigua de los Pirineos
EUROPA PRESS

BARCELONA, 16 maig (EUROPA PRESS) -

La quarta edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (Femap), que tindrà lloc del 19 de juny al 20 d'agost, ha sumat tres municipis als seus escenaris en la seva "edició més potent", segons ha explicat aquest divendres en roda de premsa el director del festival, Josep Maria Dutrèn.

L'alcalde de La Seu d'Urgell (Lleida), Albert Batalla, ha explicat que en aquesta edició s'han incorporat al projecte Ripoll (Girona), que proporcionarà com a escenari el claustre del Monestir de Santa Maria --declarat Patrimoni d'Interès Nacional el 1931--; Besalú (Girona) --declarat conjunt històric-artístic nacional el 1966 pel seu patrimoni medieval--, i Bossòst (Lleida), de la Vall d'Aran.

Batalla ha destacat que el festival és la proposta transversal de música antiga "més ambiciosa dels Pirineus i la més gran d'Europa", i segons ha afirmat Dutrèn, la segona més gran del món, només superada per un projecte a Bolívia.

En aquesta edició s'han programat 37 concerts en els 22 municipis participants, i es preveu augmentar la venda d'entrades en unes 1.000 unitats en relació amb l'any anterior, en què 3.200 persones van acudir a la cita, segons Dutrèn.

El pressupost total puja a 354.000 euros, i Batalla ha explicat que els ajuntaments col·laboren amb els diners que poden aportar, ja que no podrà contribuir el mateix Tamariu (Girona) --que col·labora amb 3.000 euros-- que La Seu d'Urgell --que participa amb 40.000 euros--.

PROGRAMACIÓ

L'Escolania de Montserrat obrirà el festival a La Seu d'Urgell el 19 de juny, i segons ha avançat Dutrèn, els tres concerts que oferirà la formació tindran un significat especial, a causa que seran els últims que comptaran amb la direcció de Bernat Vivancos.

El compositor i músic català Jordi Savall participarà per primera vegada en el festival, i serà l'encarregat de tancar-lo el 20 d'agost en l'Església de Sant Feliu de Sort (Lleida), on interpretarà músiques tradicionals d'Irlanda i Escòcia.

D'entre les 15 formacions participants, cal destacar l'ensemble Una Cosa Rara, que donarà el toc familiar al festival, ja que amb el seu espectacle 'Clarinetàrium' es dirigirà als més petits perquè s'acostin al món de la música antiga.

Per primera vegada, el festival oferirà una secció dedicada al cinema, en què es projectarà 'Tous les matins du monde', una pel·lícula d'Alain Corneau amb banda sonora de Jordi Savall, que es podrà veure en cellers i hotels de Puigcerdà, La Seu d'Urgell, Sort i Tremp, i alhora es degusten vins i especialitats gastronòmiques de la regió.

TRICENTENARI

Amb motiu de les celebracions del Tricentenari, Dutrèn ha assenyalat que es reposarà a Barcelona i Lleida la 'Missa Scala Aretina', composada per Francesc Valls, una de les peces més emblemàtiques i polèmiques --a causa dels seus harmònics poc convencionals-- de la música catalana, vinculada als fets del 1714, ja que es va estrenar per clausurar les Corts Catalanes sota la presidència del futur Felip V.

La producció, dirigida per Albert Recasens i interpretada per La Gran Chapelle, es va estrenar l'any passat, i va tenir un cost de producció de 50.000 euros, per la qual cosa els organitzadors del festival van decidir reposar-la per no desestimar un treball tan costós i també per participar en els actes vinculats al Tricentenari.

La 'Missa Scala Aretina' s'estrenarà a la Catedral de Barcelona --on va sonar per primera vegada-- el 26 de juny, a l'Ateneu d'Avià (Barcelona) el 27 i a la Seu Vella de Lleida el 28.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés