Publicat 20/04/2020 13:22

El Festival DevReporter reuneix periodistes i ONGs en un cicle de documentals 'online'

Fotograma del documental '#Boza' d'Anna Surinyach (5W) i Severine Sajous (Jungleye)
LAFEDE.CAT

BARCELONA, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

El primer Festival DevReporter oferir del 21 d'abril al 6 de maig deu documentals en els quals han participat ONGs i reporters d'mbit internacional, i tres conferncies sobre dret a l'aigua, periodisme i migracions, i dones migrants cuidadores; han explicat a Europa Press els seus organitzadors, que han hagut de traslladar el festival a Internet a causa del coronavirus.

"En aquests dies d'alt consum audiovisual i en els quals estem sentint molt que els virus no tenen fronteres, els reportatges Devreporter poden ajudar-nos a aprofundir en el coneixement del món i la conscincia internacionalista", ha explicat Andrés García Berrio vocal de comunicació de Lafede.cat, federació d'ONGs catalanes que impulsa el cicle.

El festival se celebra per primera vegada aquest 2020 i neix de la beca de periodisme DevReporter, impulsada per la mateixa Lafede.cat amb finanament de la Unió Europea i que cerca fomentar reportatges "que aprofundeixin en les causes de les injustícies i les desigualtats per contribuir a la construcció de Justícia global".

La fotoperiodista freelance Anna Surinyach, co-autora del documental '#Boza, selfie de les migracions' i receptora de la beca, ha explicat a Europa Press que sense ajudes com la DevReporter projectes com el seu serien gairebé impossibles: "El periodisme internacional és el més car de finanar i el que s'ha vist més castigat en els mitjans".

'#Boza', que consta d'un curtmetratge i d'un especial web, i que ha elaborat al costat de la periodista francesa Severine Sajous i l'ONG Open Cultural Center, cerca "canviar el discurs dels moviments migratoris" aportant una nova visió i narrativa que difícilment s'impulsaria des de zero en un mitj tradicional.

Es tracta d'un recorregut per la ruta dels migrants entre frica i Europa a través de les imatges i vídeos que ells mateixos publiquen durant el trajecte: "Quan els veus gravar-se com ho faríem nosaltres i enviar a les seves famílies tan sols la part més bonica del viatge, empatitzes molt més", ha indicat Surinyach, que participar en una taula rodona durant el festival.

Víctor Yustres, autor d''Aigua Trbola: el negoci d'Agbar a Mxic', també ha valorat l'oportunitat de connectar "el nord i el sud" a través dels documentals, i ha celebrat que una beca com la DevReporter permeti als periodistes explicar histries que per falta de recursos i temps no es podrien realitzar d'una altra manera.

LA 'OPORTUNITAT' DEL COVID-19

Anna Surinyach, que també és membre fundador de la revista 5W, creu que la retransmissió 'online' del festival pot suposar una oportunitat: "La gent est més a casa i consumeix més productes audiovisuals; a la revista també hem hagut de fer presentacions per Internet i han tingut una gran acollida", ha dit.

"Aquest festival 'online' és una bona oportunitat per visibilitzar el treball que hem fet, i situacions de migracions, gnere o justícia ambiental que passen a milers de quilmetres d'aquí per que també ens toquen de prop", ha assegurat també Víctor Yustres, que inaugurar el festival aquest dimarts 21 d'abril amb la conferncia a tres bandes 'L'accés a l'aigua, una lluita global'.

Les sessions del primer Festival DevReporter se celebraran durant tres setmanes els dimarts i dimecres, i es podran seguir de manera gratuta a través de l'aplicació de videoconferncies Zoom i el Facebook Live de Lafede.cat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés