Publicat 29/11/2014 17:01

Experts en hepatitis C demanen "potenciar" els tractaments d'última generació que curen en 12 setmanes

Jornada sobre Hepatitis C
EUROPA PRESS

A més de la seva eficàcia, aquests fàrmacs eradiquen els efectes secundaris de l'interferó

BARCELONA, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

El centenar d'experts en hepatitis C reunits aquest dissabte a Barcelona han coincidit a demanar que es "potenciï" l'administració de tractaments d'última generació que no causen efectes adversos i curen els pacients en 12 setmanes, entre els quals destaca el sofosbuvir, del grup Gilead i comercialitzat com Sovaldi.

La combinació de sofosbuvir amb altres fàrmacs "ofereix taxes de curació superiors al 90%", han explicat a Europa Press el responsable del Servei de l'Aparell Digestiu de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), Ramon Planas, i el consultor de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep Mallolas.

Tots dos han destacat que, "tot i la gran eficàcia generalitzada d'aquest fàrmac, el Ministeri de Salut acaba d'autoritzar el seu finançament sobretot en tres tipus de casos, la majoria greus": pacients en llista d'espera per ser trasplantats, els ja trasplantats però amb complicacions greus i els qui tenen cirrosi.

"Però el tractament també és molt efectiu per a malalts no tan avançats i no té sentit haver d'esperar que empitjorin per poder-los donar tractaments tan bons", ha destacat Planes, que ha destacat que aquesta restricció a l'accés al tractament es deu a criteris econòmics.

Segons han revelat els experts durant la trobada, es preveu que els costos acumulats com a conseqüència de la progressió de l'hepatitis C i les seves complicacions associades assoliran els 2.700 milions d'euros el 2030: "Si s'inverteix ara en curar els malalts ens estalviarem molts costos socials a curt termini".

Han valorat "molt positivament" l'administració de sofosbuvir tots els professionals reunits a Barcelona, que han interactuat amb altres experts congregats en jornades simultànies a Madrid, A Corunya, Donostia, Sevilla i València.

SENSE EFECTES SECUNDARIS

Mallolas ha concretat que, a més de la seva eficàcia, els fàrmacs d'última generació permeten eradicar els efectes secundaris que causa actualment l'interferó, que causa febre i malestar als pacients: "Amb sofosbuvir es redueix el temps de tractament i els efectes secundaris".

"L'interferó ha ajudat a salvar moltes vides però ja s'ha quedat enrere perquè no té una elevada taxa de curació i causa moltes molèsties als pacients", ha afegit Planes, que ha concretat que l'objectiu dels sanitaris és reduir progressivament l'ús d'aquest fàrmac en substitució dels d'última generació.

MIG MILIÓ D'INFECTATS

Planes ha destacat que no se sap el nombre de persones amb hepatitis C a Espanya, tot i que ha apuntat a una xifra estimada de mig milió d'infectats: "Tot i que aquesta xifra és molt elevada, s'estan reduint cada vegada més els contagis, fet que suposa una gran oportunitat per eliminar la malaltia".

De fet, des que es van desenvolupar els primers tractaments en els anys 90, s'ha registrat una "evident i dràstica millora" de la situació gràcies a la detecció i abordatge dels pacients, el que ha permès disminuir el risc de nous contagis, sobretot per contacte sanguini.

Els "més delicats" acostumen a ser pacients d'edat mitjana i avançada que es van infectar abans dels anys 90, amb sistemes immunològics molt debilitats i amb una gran sensibilitat als efectes adversos de l'interferó.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés