Actualitzat 31/03/2017 08:39 CET

Un estudi detecta aigües freàtiques termals al barri de Fondo de Santa Coloma de Gramenet

BARCELONA, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha presentat els resultats de la primera fase d'un estudi elaborat pel Consorci del Besòs que ha confirmat l'existència d'un jaciment termal d'extensió "considerable" amb aigües de molta qualitat, poc mineralitzades, una temperatura d'entre 40 i 55 graus i més de 1.000 anys d'antiguitat.

Segons ha explicat aquest divendres l'Ajuntament de Santa Coloma en un comunicat, el consistori va encarregar l'estudi després d'haver detectat una anomalia geotèrmica durant les obres de la L9 del Metro el 2004 al voltant de l'estació de Fondo i a una profunditat aproximada de 50 i 60 metres.

Va ser llavors quan es van realitzar sis sondejos amb l'objectiu de fer noves mesures de temperatura i mostreig de les aigües, i ara s'ha confirmat que les anomalies es poden atribuir a l'ascens d'aigua profunda com passa en altres jaciments termals catalans.

Actualment s'està treballant en una segona fase de sondeig, que consisteix a perforar tres pous de 200 metres de profunditat per avaluar a quina temperatura màxima es pot arribar, així com el profit econòmic que es podria extreure d'aquesta borsa d'aigua termal, la primera que es troba a l'àrea metropolitana de Barcelona.

En funció dels resultats d'aquest segon estudi, l'Ajuntament apunta que es podria utilitzar el jaciment com aigua termal, ja que les característiques són "idèntiques" a les d'altres localitats termals, i per crear una xarxa de calor, que segons els càlculs actuals podria arribar a cobrir les necessitats de calefacció de totes les escoles i equipaments de Santa Coloma de Gramenet.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés