Publicat 23/4/2020 19:52:11 +02:00CET

Escriptors reivindiquen la lectura i les llibreries en el Sant Jordi més atípic

Dos joves llegeixen en la balconada de la seva casa en ocasió de la Diada de Sant Jordi, en la qual és costum regalar llibres i roses, a Barcelona / Catalunya (Espanya), a 23 d'abril de 2020.
David Zorrakino - Europa Press

Comparteixen recomanacions, realitzen lectures i fan trobades amb els lectors a les xarxes

BARCELONA, 23 abr. (EUROPA PRESS) -

Escriptors han reivindicat aquesta diada de Sant Jordi la literatura, la lectura i el paper de les llibreries en un Dia del Llibre i la Rosa atípic marcat per la situació de confinament per la pandèmia del coronavirus.

No han estat pocs els autors que a través de les finestres de les xarxes socials han recomanat obres, han llegit fragments de llibres propis o aliens, han subratllat el paper de les llibreries --tancades per Sant Jordi-- i han cercat apropar-se als seus lectors de forma virtual.

Joan Margarit, que aquest dijous havia de recollir el Premi Cervantes, ha volgut iniciar la jornada recitant els versos del seu poema 'La llibertat', un text de la seva obra 'Els primers freds. Poesia, 1975-1995': "La llibertat és una llibreria, anar indocumentat. Són les cançons de la Guerra Civil. Una forma d'amor, la llibertat".

Carlos Ruiz Zafón ha felicitat el Sant Jordi amb un fragment de l'obra 'El cementiri dels llibres oblidats': "A la botiga nosaltres els venem i els comprem, però en realitat els llibres no tenen amo. Cada llibre que veus aquí ha estat el millor amic d'algú", ha escrit.

Dolores Redondo ha apel·lat a la importància de l'exercici d'escriure per "relativizar" el sofriment, com a mètode terapèutic i com una forma de tenir un món més gran

"ELS SANT JORDI SEMPRE SE CELEBREN"

Albert Espinosa, un dels més venuts en les últimes diadas, ha reivindicat que els Sant Jordi "sempre se celebren, estiguis on estiguis", mentre que el comunicador i escriptor Boris Izaguirre ha cridat a celebrar el dia del llibre, encara que sigui en confinament.

Care Santos ha homenatjat en les seves xarxes socials als escriptors Miguel de Cervantes i William Shakespeare, i l'escriptor i periodista Víctor Amela ha advocat per la compra de llibres en comerços de proximitat i locals, a més de recomanar 'Cent anys de solitud', de Gabriel García Márquez.

Un altre autor que ha tingut un record per a les llibreries ha estat Rafel Nadal: "Tornarem a omplir les llibreries", unes paraules cap al llibreters que Tina Vallès ha ratificat, que també els ha transmès el seu ànim.

Javier Sierra ha fet un al·legat als llibres i la lectura: "En aquest confinament hem comprovat una vegada més que els llibres ens fan més lliures" i que els llibres trenquen qualsevol lligam per rescatar el lector.

L'escriptor i periodista Xavier Bosch ha volgut llançar un missatge d'esperança per al sector del llibre i ha desitjat que en finalitzar la jornada tant usuaris, com a llibreters i llibreries valorin positivament la venda de llibres que s'hagi fet durant el dia de Sant Jordi.

La filòsofa i escriptora Marina Garcés ha lamentat, no obstant això davant la situació d'aquest Sant Jordi en confinament: "Les roses les podem dibuixar i els llibres ens els podem enviar. Però i els carrers?".