Actualitzat 21/04/2016 12:21 CET

Una esclava reemplaçarà el president Jackson en els bitllets de 20 dòlars

La activista estadounidense Harriet Tubman
HANDOUT . / REUTERS

MADRID, 21 Abr. (EDIZIONES)

   L'activista afroamericana Harriet Tubman substituirà l'expresident dels Estats Units Andrew Jackson com a imatge dels bitllets de 20 dòlars, un canvi amb el qual el Departament del Tresor ha volgut reconèixer per primera vegada la importància de les dones al llarg de la història.

   El Govern nord-americà va confirmar l'any passat la seva intenció de tornar a posar una dona en la moneda oficial, més d'un segle després. Inicialment, el Tresor va especular amb treure Alexander Hamilton, un dels Pares Fundadors, del bitllet de 10 dòlars, però finalment ha estat Jackson el damnificat.

   En lloc de l'expresident, responsable de l'expropiació de terres a les comunitats natives, el bitllet de 20 dòlars tindrà la imatge de Tubman, antiga esclava i defensora de l'abolicionisme i del sufragi femení, en la part frontal del bitllet. Jackson es mantindrà en el revers.

   Tubman va néixer en esclavitud el 1822, encara que va escapar el 1849 i va passar a organitzar xarxes de rescat d'esclaus, molts d'aquests cap al Canadà. Durant la Guerra Civil nord-americana (1861-1865) va actuar al costat de l'exèrcit de la Unió, fins i tot com a espia. Va morir el 1913, als 91 anys d'edat.

   D'aquesta forma es posa fi a més d'un segle de presència exclusivament masculina en la moneda, ja que els dos últims --i únics-- exemples daten del segle XIX. Entre 1891 i 1896, Martha Washington va aparèixer en els certificats de plata d'1 dòlar, mentre que Pocahontas va figurar en una imatge grupal inclosa en els bitllets de 20 entre el 1865 i el 1869.

LUTHER KING I ELEANOR ROOSEVELT, EN EL BITLLET DE 5 DÒLARS

   El Departament del Tresor dels EUA també modificarà els reversos dels bitllets de 10 i 5 dòlars per incloure moments significatius de la història nord-americana.

   En concret, per commemorar el començament de la lluita pel sufragi femení el 1913, s'inclourà en el revers dels bitllets de 10 dòlars les imatges de Susan B. Anthony, Elizabeth Cady Stanton, Lucretia Mott, Alice Paul i Sojourner Truth.

   El bitllet de 5 dòlars continuarà portant en la part frontal la figura de l'expresident Abraham Lincoln, però en el revers s'inclouran les imatges de Martin Luther King, per rememorar el famós discurs del 1963, i d'Eleanor Roosevelt i Marian Anderson.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés