ERC exigeix a la Diputació de Lleida assumir la seva responsabilitat a les carreteres locals

Diputats d'ERC a la Diputació de Lleida
ERC
Publicat 16/5/2018 16:29:12CET

Reclama que redacti el pla zonal de carreteres com la resta de diputacions catalanes

LLEIDA, 16 May. (EUROPA PRESS) -

El grup d'ERC en la Diputació de Lleida presentarà una moció en el ple de la setmana vinent en la qual reclama que la institució assumeixi la responsabilitat que li correspon amb les vies locals, segons el que es disposa a la Llei de Carreteres de 2009, perquè no hagin de suportar càrregues econòmiques els ajuntaments que disposen de pressupostos reduïts i capacitat tècnica limitada.

El pla permetria millorar la seguretat vial, amb una planificació, defensa i millora de la xarxa que només un ens supramunicipal pot dur a terme, ha informat ERC aquest dimecres en un comunicat.

Recorda que la Llei de Carreteres de 2009 establia que les carreteres locals passarien a ser de titularitat de les diputacions, i la xarxa bàsica i comarcal a la Generalitat, i que amb convenis fets en el període 2010-2014 les diputacions van assumir la titularitat de les carreteres locals que gestionava la Generalitat i aquesta va assumir les de les xarxes bàsica i comarcal, que fins llavors gestionaven les diputacions.

El portaveu d'ERC, Jaume Gilabert, assegura que "el Pla Zonal és una eina pròpia del segle XXI i representa una mirada estratègica a mitjà i llarg termini, conjugant el dret a la mobilitat, la seguretat i la capacitat de desenvolupament econòmic del territori, atenent una necessitat i una reclamació històrica dels ens locals".

A la moció, ERC proposa que es creï una comissió participada per tècnics i representants del món local, per establir els criteris, calendari i que en el termini màxim d'un any es pugui tenir preparat el document base per iniciar la tramitació.

Els republicans defensen el consens i la participació, tal com han fet les altres tres diputacions i assenyalen que entre els criteris establerts per les altres institucions provincials catalanes figura l'assumpció de les vies locals que connecten municipis d'una comarca i que tots els municipis disposin d'una via d'accés de titularitat supramunicipal.

A la moció, ERC assegura que amb freqüència els ajuntaments demanen ajudes per restituir, conservar o millorar les vies locals danyades a conseqüència de les inclemències meteorològiques o efectes naturals com allaus o lliscaments.

"Fa pocs dies, els 15 alcaldes del Pallars Sobirà, com ja anteriorment ho van fer els del Pallars Jussà, per unanimitat han sol·licitat més finançament per a les carreteres i han demanat traspassar a administracions superiors els més de 300 quilòmetres d'accessos a nuclis de població de la comarca", assenyala la moció.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.