Publicat 28/5/2020 18:26:17 +02:00CET

Enric Calpena explora el FC Barcelona com a "pilar" de la Catalunya del segle XX en una novel·la

Portada de l'última novel·la d'Enric Calpena, 'El primer capità', que aprofundeix en la relació del FC Barcelona amb la societat catalana de la mà del seu fundador, Joan Gamper.
EDICIONS 62

BARCELONA, 28 maig (EUROPA PRESS) -

El periodista, historiador i professor Enric Calpena aprofundeix en la novel·la 'El primer capità' (Edicions 62) en com el FC Barcelona ha estat un "pilar" de la societat catalana del segle XX, ha explicat en roda de premsa telemàtica aquest dijous.

Ha agregat que la història viatja als fets que van marcar el curs de la història catalana: des de la pèrdua de les colònies fins a l'auge de la Lliga Regionalista, la dictadura de Primo de Rivera, i el Crack del 29, i finalitza el relat amb el suïcidi del fundador del club, Hans Gamper --Joan Gamper--, el 1930, víctima d'una depressió derivada de problemes econòmics i personals.

Calpena ha distingit com "un dels grans moviments" del segle XX l'eclosió de l'esport com a nou fenomen de masses, al costat del canvi de rol del paper de la dona i l'aparició dels mitjans de comunicació.

A Catalunya, aquesta eclosió esportiva s'accentua amb l'aparició del FC Barcelona, que presenta punts de connexió que ha titllat 'd'evidents' entre el club i allò que esdevé en la societat catalana: "Hi ha un fil de continuïtat entre les directives del FC Barcelona i el poder del país".

"La història del FC Barcelona realment podia explicar, d'una altra manera, la història de Catalunya", ha explicat Calpena sobre el reflex del club en el col·lectiu de la societat catalana i en relació a la premissa sota la qual ha escrit la novel·la.

En ella, Calpena ha incorporat, en la mesura del possible, diàlegs i converses reals extretes de documentació, i tots els personatges que apareixen en ella són reals, excepte un, el personatge femení Aurora.

LA PETJADA DE GAMPER EN LA SOCIETAT CATALANA

Calpena ha construït el relat de la mà de Gamper, un personatge que aprofundeix en els seus propis conflictes i intrigues internes, i que servirà com a recurs per reflectir també els debats de la societat catalana.

Sobre la figura de Joan Gamper ha destacat que va ser una persona amb un tarannà democràtic i republicà, a més d'un visionari i una figura "determinant" per al desenvolupament del club i la seva eclosió a la modernitat.

En aquest sentit, Calpena ha assegurat que la passió generalitzada pel futbol que ha exemplificat el FC Barcelona és un moviment de masses unit a la història de Catalunya i "un dels pilars de la societat catalana del segle XX", ha conclòs.

L'editora d'Edicions 62, Pilar Beltrán, ha destacat que la novel·la ofereix una mirada històrica i fa un retrat dels ambients i detalls de la Barcelona de l'època a través de la trajectòria vital i professional del fundador del club, i novel·la els primers anys del FC Barcelona, del 1988 al 1930.