Publicat 02/07/2015 17:42

Què engreixa més, el menjar ràpid o menjar de menú?

Hamburguesa, Comida basura
JACEK CHABRASZEWSKI

MADRID, 2 jul. (INFOSALUS) -

Engreixa més menjar a casa que menjar a un restaurant? És pitjor el menjar ràpid que menjar un menú fora de casa? Investigadors nord-americans s'han fet aquesta pregunta i han descobert quin és el menjar menys saludable i quantes calories ens engreixa de més.

MENJAR PORQUERIA

Sortir a menjar a un establiment de menjar ràpid o a un restaurant de servei complet comporta un consum, de mitjana, de prop de 200 calories més per dia que quan es menja a casa, segons un nou estudi. A més, les persones que surten a menjar fora ingereixen més greixos, greixos saturats, colesterol i sodi que els qui es preparen i mengen els seus àpats a casa.

Aquestes són les conclusions del professor de Cinesiologia i Salut Comunitària de la Universitat d'Illinois, als Estats Units, Ruopeng An, qui va analitzar vuit anys de dades representatives a nivell nacional de la 'National Health and Nutrition Examination Survey', fet pel Centre Nacional d'Estadístiques de Salut estatunidenc. Es van analitzar dades recollides entre el 2003 i el 2010 de 18.098 adults que viuen als Estats Units.

La seva anàlisi, publicada a 'European Journal of Clinical Nutrition', revela que menjar a un restaurant és comparable --i en alguns casos menys saludable-- a menjar a un establiment de menjar ràpid. Tot i que les persones que mengen als restaurants tendeixen a prendre nutrients més saludables, com certes vitamines, potassi i àcids grassos omega-3, que els que mengen a casa o a un restaurant de menjar ràpid, també consumeixen molt més sodi i colesterol, dos nutrients que els estatunidencs, en general, mengen en excés, fins i tot a casa.

"Les persones que menjaven a restaurants de servei complet consumeixen significativament més colesterol al dia que les persones que menjaven a casa", assenyala An. "Aquesta aportació extra de colesterol, d'uns 58 mil·ligrams per dia, representa el 20% de la quantitat màxima recomanada de la ingesta de colesterol total de 300 mg per dia", afegeix aquest investigador.

Els que van menjar a restaurants de menjar ràpid també van prendre colesterol en excés, però només prop de 10 mil·ligrams més que els que menjaven a casa. Els comensals de menjar ràpid i restaurants normals ingereixen gairebé 10 grams de greix total de més, i 3,49 grams i 2,46 grams, respectivament, més de greixos saturats que els que mengen a casa.

Menjar a un restaurant de menjar ràpid afegeix prop de 300 mil·ligrams de sodi a la ingesta diària i un establiment de servei complet impulsa el consum de sodi uns 412 mil·ligrams per dia, de mitjana, segons An. Les recomanacions sobre la ingesta de sodi varien entre 1.500 i 2.300 mil·ligrams per dia, però els estatunidencs ja consumeixen més de 3.100 mil·ligrams de sodi a casa seva, segons es va detectar en la investigació.

"El sodi addicional és encara més preocupant a causa que el consum diari de mitjana de sodi entre els estatunidencs ja està molt per sobre del límit superior recomanat, el que planteja un problema de salut pública important, com la hipertensió i malalties del cor", alerta.

MENJAR RÀPID: DIFERÈNCIES ÈTNIQUES I SOCIALS

També es van detectar diferències notables en els diferents grups. Els afroamericans que van menjar fora en qualsevol dels dos tipus d'establiments van prendre més greixos en total, greixos saturats, sodi i sucre que els caucàsics i hispans. Les persones amb menor nivell educatiu van obtenir la majoria de la seva energia total diària del menjar ràpid i les d'ingressos mitjans obtenien la ingesta diària més alta d'energia total, greix total, greix saturat i sodi, quan sopaven a restaurants de servei complet.

Els individus obesos també consumeixen més calories als restaurants de menjar ràpid i adquireixen més energia total, greix total, greix saturat, colesterol i sodi als restaurants de servei complet que les de pes normal o amb sobrepès (però no obesos). "Aquests resultats revelen que menjar a un restaurant de servei complet no és necessàriament més saludable que a un de menjar ràpid", conclou An.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés