Actualitzat 12/03/2015 12:38

Engreixa més l'arròs o la pasta?

Pasta y arroz
Foto: GETTY// MOMENTSTOCK

MADRID, 12 Mar. (INFOSALUS)

   Triar el millor ingredient per mantenir un pes equilibrat no sempre resulta senzill i quan es tracta d'aliments similars sempre existeixen dubtes de quin podria ser el més indicat. Si coneixem una miqueta millor les seves propietats nutritives i com i quan consumir-los no només guanya el nostre paladar sinó també la nostra salut. L'arròs, de la família de les gramínies, és el cereal més estès pel món. Existeixen molts tipus d'arrossos: rodó, llarg, basmati, bomba, integral, etc. A Espanya el més utilitzat és l'arròs rodó.

   Per contra, la pasta és l'aliment que resulta de fer una massa amb farina i aigua a la qual se li pot afegir altres ingredients com ou, sal o salses de verdures. Depenent del tipus de farina amb la qual s'elabori i de si la farina és integral o blanca tindrà diferents propietats nutricionals.

   Segons assenyala a Infosalus Natzaret Pereira, dietista de la plataforma en línia Yocomobien, tant la pasta com l'arròs ens aporten principalment carbohidrats, que són fonamentals per al nostre cos, ja que són els encarregats d'aportar l'energia necessària, i per tant, imprescindibles dins d'una dieta saludable.

   L'arròs blanc i la pasta blanca tenen un contingut nutricional molt similar. En 100 grams d'arròs/pasta trobarem respectivament 354/342 quilocalories d'energia, 7,6/12 grams de proteïnes, 1,7/1,8 grams de greix; 77/74 grams d'hidrats de carboni; i 0,3/2,9 grams de fibra.

   La dietista apunta que sempre serà més saludable triar arròs o pasta integral, ja que tenen més fibra, vitamines i minerals. En el cas de l'arròs blanc, en despullar-lo de la clofolla, i en la pasta, si s'ha realitzat amb farines amb baix grau d'extracció (a més grau, més contingut en fibra, vitamines i minerals) passen a ser aliments principalment energètics, ja que se'ls ha despullat de les vitamines i minerals.

   "Un dels aspectes que hem de tenir en compte és que la pasta elaborada amb farina de blat, conté gluten, una proteïna que no toleren les persones celíaques. No ocorre així amb l'arròs, que està exempt de gluten", aclareix Pereira.

   Segons la dietista, tots dos aliments tenen molt poc greix, per la qual cosa dependrà de la recepta que es cuini per determinar si es manté aquest nivell reduït de greix o no. Triar un o un altre dependrà del gust de cada consumidor.

QUANT D'ARRÒS O DE PASTA HEM DE MENJAR?

   Quan el plat principal sigui d'arròs o pasta, les racions apropiades per a una persona adulta, sana i amb un desgast energètic normal, és de 80 grams d'arròs o pasta.

   "Els dos aliments, en tenir un alt contingut energètic, són recomanables per a qualsevol persona però especialment en moments de desgast energètic, com ocorre amb els esportistes, en la infantesa i en l'adolescència", apunta l'experta de Yocomobien. Per aquesta raó, és aconsellable vigilar la quantitat que es consumeix en casos de sobrepès, obesitat i diabetis.

   En el nostre menú mai hauria d'aparèixer l'arròs o la pasta per als sopars, ja que s'ha d'evitar prendre hidrats en grans quantitats a la nit, perquè no es necessita molta energia en un moment en el qual anirem a dormir i descansar el cos, sobretot si es tracta d'una persona que necessita cuidar el seu pes.

   "Per contra, es recomana indistintament consumir arròs i pasta diversos dies en els dinars, tenint sempre en compte les quantitats a prendre i parant esment a la resta d'ingredients que els acompanyen en les receptes", assenyala la dietista d'aquesta plataforma en línia, que comercialitza cistelles amb ingredients sans per preparar, fins i tot en menys de 15 minuts, les receptes dissenyades pels seus especialistes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés