Publicat 01/01/2020 12:34CET

Els valors cadastrals pugen el 2020 a Girona i Tarragona

Promoció de Grup Avintia per AQ Acentor a L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona): 124 habitatges
GRUPO AVINTIA / AQ ACENTOR - Archivo

Els de Girona dataven del 1990 i els de Tarragona del 2001

TARRAGONA / MADRID, 1 gen. (EUROPA PRESS) -

L'import que abonen anualment els propietaris d'habitatges, locals i terrenys en concepte de l'impost de béns immobles (IBI) pujarà el 2020 a Girona, Tarragona i 14 altres capitals de província, mentre que baixarà a tres (Castelló, Guadalajara i Saragossa).

Aquesta evolució es deriva de la revisió del cadastre aprovada el divendres pel Consell de Ministres i de la consegüent ordre del Ministeri d'Hisenda en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), que inclou la relació de municipis en què actualitzar els valors cadastrals que estableixi la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat 2020.

En total, 1.092 municipis s'acullen a aquesta actualització, l'aplicació de la qual es fa efectiva des d'aquest 1 de gener. Les pujades i baixades mitjanes globals en conjunt assoleixen un 3%, respectivament. L'increment màxim no supera el 5%.

L'actualització comporta que, dels 1.092 municipis, la major part (1.005) registraran alces en els seus valors, i els 87 restants, baixades.

Les capitals de província en què es revisaran a l'alça els valors cadastrals són Girona (els valors dels quals eren de l'any 1990), Còrdova i Valladolid (des de 1995), Cadis, Palència i Terol (des de 1996), la Corunya, Jaén, Granada i Logronyo (des de 1997), Lugo i València (des de 1998), Huelva (des de 2000) i Huesca, Sevilla i Tarragona (des de 2001).

Per contra, els valors cadastrals baixaran a les capitals de província de Castelló, els valors de la qual no s'actualitzaven des de 2012, i Guadalajara i Saragossa, amb valors procedents de l'any 2013.

En aquests últims casos, les seves últimes actualitzacions coincidien amb la bombolla immobiliària. De fet, el 2020 es registrarà una pujada molt menys generalitzada de l'IBI, ja que el 2019 l'increment va tenir lloc a 728 municipis, però va haver baixades a 449 localitats.

ELS AJUNTAMENTS FIXEN EL TIPUS DE L'IMPOST

L'actualització dels valors cadastrals es produeix després de ser sol·licitada pels ajuntaments i suposa una modificació de la valoració de l'immoble, la base imposable sobre la qual s'aplica el tipus de tribut, si bé no varia en sí el tipus, la revisió del qual és fixada pels ajuntaments en ser l'impost de caràcter municipal.

Conforme a la revisió dels valors cadastrals recollida a l'ordre d'Hisenda i en el reial decret-llei de mesures en matèria tributària, cadastral i de Seguretat Social, els 78 municipis que van revisar els seus valors cadastrals entre 1984 i 1988 veuran revisats a l'alça la valoració dels seus habitatges amb un coeficient de l'1,05.

En el cas dels 927 municipis que van actualitzar els seus valors cadastrals per últim cop en els exercicis de 1989 i 1990 o entre 1994 i 2003, el coeficient d'actualització serà de l'1,03, mentre que pels 87 ajuntaments que ho van fer entre 2011 i 2013 el coeficient serà del 0,97.

D'aquesta manera, el valor de l'habitatge d'aquests immobles s'actualitzarà a l'alça amb aquests coeficients, i a aquesta quantitat se li aplicarà el tipus de l'IBI que fixi cada ajuntament a partir de l'1 de gener.

La mesura només afecta a immobles urbans i s'adopta en els termes que estableix la Llei del Cadastre Immobiliari i que exigeix que existeixi una sol·licitud prèvia municipal.

Prèviament a la publicació de l'ordre, va ser avaluat el compliment dels requisits tècnics exigits per la llei, que, en essència, consisteix en que passin un mínim de cinc anys des de l'entrada en vigor de l'últim procediment de valoració col·lectiva de caràcter general, i que existeixin diferències substancials i homogènies entre els valors de mercat i els que van servir de base per a la determinació dels valors cadastrals vigents.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés