Publicat 8/4/2019 15:51:23 +02:00CET

Els treballadors del Metro diuen que el 30% dels examinats tenen afectacions respiratries i TMB ho nega

Empleats de Metre diuen que el 30% dels examinats té afectacions respira
EUROPA PRESS

BARCELONA, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

El delegat de Prevenció i Salut Laboral i de CCOO del Metro de Barcelona, José Manuel Moreno, ha assegurat aquest dimarts que el 30% dels treballadors de la xarxa que s'han sotms a exmens mdics tenen afectacions respiratries --encara que no es pot vincular a la presncia d'amiant--, cosa que ha negat Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

Dels 802 exmens que s'han fet a treballadors del suburb barceloní, 22 tenen afectacions pleurals, 22 més a la laringe, i 249 pateixen diverses problemes, ha xifrat Moreno en roda de premsa amb el responsable de Salut Laboral de CCOO de Catalunya, Francesc Montoro; el representant de Sector Ferroviario-CCOO Rafael García, i el delegat de CCOO al Metro de Madrid Alfonso Blanco.

TMB reconeix només els 22 casos d'alteracions pleurals, i fonts de l'empresa que ha consultat Europa Press han negat la resta de xifres i han recordat que els exmens de salut --que es van fer amb TAC d'alta resolució-- poden detectar molts tipus d'anomalies i que els diagnstics s'elaboren sobre la base de criteris d'especialistes externs.

Coincidint amb una vaga del Metro aquest dilluns, Moreno ha assegurat que les dades provenen de la mateixa empresa, que dos dels treballadors amb afectacions a la laringe han passat pel quirfan perqu se'ls practiqui una bipsia, i ha criticat que l'empresa no reconegui aquests casos.

El responsable de salut laboral de CCOO ha ressaltat que no s'ha demostrat que la causa de les afectacions del 30% sigui l'amiant, per que aquesta xifra és molt superior que en d'altres empreses, per la qual cosa "hauria de cridar l'atenció i actuar, en comptes de llanar pilotes fora".

Moreno ha assegurat que, segons els seus clculs i sobre la base de diverses informacions de l'empresa, existeixen elements amb amiant al 80% de les estacions de la xarxa, i TMB ha recordat que est fent un inventari de materials amb amiant a través d'una empresa especialitzada, amb el compromís d'acabar-lo durant aquest semestre.