Publicat 21/12/2014 10:07

Els residus per habitant creixen un 3% en dates nadalenques

Josep Maria Tost
EUROPA PRESS

El Govern fa una crida a no relaxar-se amb el reciclatge

BARCELONA, 21 des. (EUROPA PRESS) -

La generació de residus per habitant en dates nadalenques augmenta un 3% respecte a la mitjana anual pel major consum que realitzen els ciutadans en aquest període a Catalunya, segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) consultades per Europa Press.

La fracció que més augmenta és la del vidre, que es dispara un 45%, seguida pel paper i el cartró amb un increment del 23%, mentre que el volum d'envasos lleugers en aquest període és un 5% superior.

En declaracions a Europa Press, el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha fet una crida a reciclar també al Nadal, ja que han constatat certa relaxació.

"Amb les presses no es recicla i es llança tot en el mateix contenidor", ha lamentat, i ha recordat que en aquestes dates els hàbits de reciclar i de reciclar bé també són importants.

Els àpats nadalencs generen que hi hagi més fracció orgànica, els regals de joguines provoquen una "quantitat ingent" de cartró i plàstic dels embalatges, i també hi ha més restes vegetals pels ornaments i els arbres de Nadal, ha detallat.

En aquest sentit, Tost ha recordat que totes les ciutats tenen punts de recollida per deixar els arbres una vegada passen els Reis, i ha afegit que d'aquesta manera poden tenir una segona vida.

CONSELLS DE L'ARC

Per reduir i recollir selectivament els envasos lleugers, l'ARC recomana anar a comprar amb carretó i escollir recipients grans o familiars; comprar a granel o aliments frescos sense envasar, i separar els plàstics i dipositar-los en el contenidor groc.

En relació amb el vidre, aconsella reutilitzar ampolles, omplir i aprofitar pots, separar el vidre i llençar-lo sense tap ni xapa al contenidor verd, i sobre el paper i el cartró, escriure per les dues cares i imprimir només quan calgui, a més de separar aquest material de manera adequada.

EVITAR EL MALBARATAMENT ALIMENTARI

Per evitar el malbaratament alimentari, l'Agència anima a planificar els menús setmanals i les compres; verificar les dates de consum preferent i de caducitat, emmagatzemar bé els productes per evitar que es danyin; gestionar bé les quantitats; reutilitzar les restes de menjar aprofitables per a altres plats i fer recollida selectiva.

A comerços i supermercats, es recomana escollir els formats que s'ajustin millor al consum i racions previstes; valorar els establiments amb bones pràctiques, i consumir productes locals i de temporada.

En els restaurants, advoca per demanar la quantitat de l'aliment que s'ajusta a la gana de cada moment, i demanar endur-se a casa els aliments que no s'hagin acabat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés