Publicat 17/06/2021 21:09CET

Els presidents de Galícia, Andalusia, València i Balears demanen reformar el finançament

(I-D) El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno i la presidenta de les Illes Balerares, Francina Armengol, intervenen en una sessió, sota el títol: `El model territorial per millorar la
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 17 juny (EUROPA PRESS) -

Els presidents de Galícia, Andalusia, València i Balears han apostat aquest dijous per que s'acordi una modificació del sistema de finançament de les Comunitats Autònomes.

Ho han defensat en l'acte 'El model territorial per millorar l'economia espanyola' en la XXXVI Reunió Anual del Cercle d'Economia, en el qual ha participat el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo; el president de la Junta d'Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla; el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol.

El president gallec ha exigit no pensar només en els ingressos sinó també en les despeses i ha cridat a la responsabilitat dels presidents de les Comunitats Autònomes a l'hora de decidir en què gasten els recursos, però s'ha obert a debatre un nou model: "A favor de tornar a veure-ho, de tornar a asseure'ns".

Ha recordat que el sistema de finançament va aflorar d'un pacte entre el PSOE i el tripartit a Catalunya, ha dit que malgrat això pot entendre que ara a Catalunya no estiguin d'acord amb ell, però ha demanat que el criteri per al repartiment de recursos no sigui el nombre d'habitants sinó el cost efectiu del servei i ha posat com a exemple que no és el mateix la despesa sanitària en una persona d'edat avançada que en un jove.

Moreno Bonilla ha argumentat que el sistema de finançament autonòmic no satisfà a cap comunitat i ha insistit en que la seva revisió és una qüestió urgent: "No podem esperar més".

Per fer-ho, considera que farà falta "molta audàcia, generositat i ser una miqueta atrevit", ha confiat que es podrà fer un model en el qual càpiguen les demandes de totes les autonomies, però ha defensat la necessitat de mantenir l'autonomia fiscal de cada comunitat.

El president de Generalitat Valenciana, Ximo Puig, veu d'una "exigència absoluta" la reforma de l'actual sistema de finançament de les comunitats autònomes per poder gestionar l'estat del benestar i garantir l'equitat en tot el país, i ha negat que Espanya no pugui pagar els seus serveis.

"Si no s'actualitza es derivaran altres problemes. És necessari posar aquesta qüestió sobre la taula i no solament pegar la pilotada cap amunt. És necessari el diàleg perquè, ara com ara, només hi ha consens en què cal canviar el sistema, però no cap a on anar", ha afegit Puig.

Armengol considera que el Govern central té bona predisposició per reformar el sistema de finançament, perquè creu que entén la pluralitat d'Espanya, i creu que Catalunya ha de participar en el debat: "És bo que Catalunya participi en aquest debat multilateral", ha convidat la presidenta.

Ha lamentat que hi hagi comunitats autònomes infrafinanciadas, ha assegurat que Balears vol seguir sent solidària però creu que això s'ha de corregir, ha criticat que no hi hagi corresponsabilitat fiscal i "qui està més beneficiada és Madrid, i s'han de fixar uns mínims per marcar la competitivitat en termes sans".

QUOTA BASCA i NAVARRESA

Preguntats per si País Basc i Navarra han de ser més solidàries,
el president gallec ha sostingut que Espanya no està en aquests moments per fer una esmena a la totalitat, però sí s'ha mostrat partidari de "transparentar la quota".

"Si el pacte és que vostè recapta i hi ha una part que ha de passar al conjunt del país, és raonable que digui quina part es passa i quina part no es passa", ha dit, i ha destacat que els grups bascos al Congrés negocien la quota en base a que són determinants en l'aritmètica parlamentària de la Cambra baixa.

També en relació a l'harmonització fiscal, però a diferència de Feijóo, Puig ha dit que "no pot haver-hi cap tipus de privilegi" per part de cap comunitat autònoma i que s'ha d'avançar per trobar un sistema més ajustat als temps actuals, en les seves paraules.

Armengol ha dit que respecta la quota basca i navarresa perquè així està recollit per la Constitució, però ha afegit que la Carta Magna també recull que s'ha de "compensar la insularitat" i ha criticat que actualment no sigui així.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés