Publicat 26/08/2014 10:57

Els inhibidors d'hormones de constricció causen el 40% de les hospitalitzacions per fracàs renal

 Hospital de Bellvitge
Hospital de Bellvitge

BARCELONA, 26 ago. (EUROPA PRESS) -

Els inhibidors d'un sistema hormonal de constricció dels vasos sanguinis causen fins al 40% de les hospitalitzacions per fracàs renal agut, segons sosté un estudi liderat per l'Hospital de Bellvitge de Barcelona en què han participat l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i l'Hospital Clínic.

Segons ha informat l'Hospital de Bellvitge aquest dimarts en un comunicat, els fàrmacs de bloqueig d'un sistema hormonal dels vasos sanguinis es van introduir fa dues dècades per al tractament de la insuficiència cardíaca, de la hipertensió i de la pèrdua de proteïnes en el ronyó.

Tot i que en general són útils i segurs, el cap de la secció de nefrologia del centre mèdic, Joan Torras, ha assenyalat que precisament pels seus bons resultats ja no s'administren amb la prudència del principi, sinó que es fa de manera més excessiva i augmenten els efectes secundaris, com el fracàs renal agut.

FARMACOLOGIA CLÍNICA

Els resultats de l'estudi es van presentar al XXV Congrés de la Societat Espanyola de Farmacologia Clínica, en què es mostra que el 40% dels ingressos hospitalaris per fracàs renal agut són deguts als fàrmacs esmentats, una xifra que equival al 0,5% de tots els ingressos hospitalaris urgents; dels pacients tractats, un 4% van acabar requerint diàlisi i un 1,7% han mort per causes relacionades amb el fracàs renal.

L'autora principal de l'estudi, l'especialista Consol Pedrós, ha matisat les dades a l'explicar que la meitat dels pacients ja patien insuficiència renal crònica o una altra patologia renal, i tots presentaven un mínim d'un factor de risc de deteriorament de la funció renal; de totes maneres, ha afirmat que els fàrmacs salven moltes vides i no qüestiona la seva validesa, però que han d'administrar-se adequadament.

Torras ha explicat que per evitar aquests casos, és important que els pacients s'hidratin, sobretot a l'estiu i també si pateixen diarrees o febres, i que els metges han de ser conscients de la importància d'una dosificació correcta, vigilar l'ús combinat amb altres fàrmacs, tenir en compte malalties que poden augmentar el risc de fracàs renal i monitorar periòdicament la funció renal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés