Publicat 21/08/2020 13:49

Els incidents per discriminació a Barcelona es mantenen fins a juliol en nivells similars a 2019

Un home camina per un carrer, a Barcelona/Catalunya (Espanya) a 4 de maig de 2020.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Creix la vulneració de drets per racisme i LGTBIfbia amb el confinament

BARCELONA, 21 ago. (EUROPA PRESS) -

L'Oficina per a la No Discriminació de Barcelona ha ats 111 incidents per discriminació durant el primer semestre d'aquest 2020, una xifra similar a la del mateix període de l'any passat, quan van ser 115, malgrat l'estat d'alarma per la crisi del coronavirus, segons ha informat el consistori en un comunicat aquest divendres.

Els principals motius d'aquests incidents han estat el racisme i la xenofbia, amb gairebé el 45% dels casos i un creixement del 6% respecte a 2019, i la LGTBIfbia, amb el 26% de les atencions i registrant un lleuger increment, discriminacions que s'han vist agreujades per la situació excepcional de confinament.

L'Ajuntament de Barcelona ha exposat que el confinament ha incrementat les situacions de discriminació per racisme en l'mbit de les comunitats venals, com també ho ha fet amb les de LGTBIfbia, en l'obligatorietat de convivncia amb persones que no respecten la diversitat sexual.

Aquest servei municipal va mantenir tancades les seves oficines des que es va decretar l'estat d'alarma fins a mitjans de maig, quan es va reprendre l'atenció presencial amb cita prvia, per va mantenir l'atenció ciutadana a través de diferents canals, com el correu electrnic i el telfon.

La majoria de persones ateses per l'Oficina per a la No Discriminació de Barcelona han estat homes, amb el 55% del total; el 39% han estat dones i un 6% de gnere no binari; mentre que gairebé la meitat de les víctimes tenen entre 25 i 39 anys, i el 41% entre 40 i 64 anys.

ALTRES MOTIUS

Per darrere de la discriminació per racisme i LGTBIfbia, s'han situat els incidents per vulneració de drets de gnere durant el primer semestre, amb el 10% dels casos i un increment del 7% respecte a l'any passat --ocupava la sisena posició al 2019--.

Altres incidents que s'han produt a Barcelona han estat de discriminació per diversitat funcional --5,6% dels casos--; motius ideolgics --1,8%--; posició socioeconmica --1,8%--; ús de la llengua --0,93%--; edat --0,93%--, i violncia institucional --0,9%--.

DRETS VULNERATS

La integritat moral ha estat el dret que més s'ha vulnerat en els expedients que ha obert l'Oficina per a la No Discriminació de Barcelona fins a juliol, passant de 29 expedients al 2019 a 50 aquest any.

El dret a la integritat física també s'ha vulnerat més que al 2019, amb 27 incidents respecte als deu de fa un any; seguit dels drets de prestació de serveis, amb 20, i habitatge, amb nou.

Durant els sis primers mesos de l'any, el servei municipal ha ats un total de 249 demandes de servei, on la major part de les actuacions que s'han realitzat han estat d'assessoria jurídica, amb un 44% del total.

L'han seguit l'orientació, suport socioeducatiu i empoderament, amb el 30% de les demandes; i l'atenció psicosocial, amb el 20%.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés