Actualitzat 03/02/2015 11:20

Els dispositius electrònics fan perdre el son als adolescents

Diez consejos para cuidar el móvil en verano
Foto: ADAM BERRY

MADRID, 3 Feb. (INFOSALUS)

Diversos estudis han volgut demostrar des de fa temps que l'ús de 'tablets' i telèfons mòbils abans d'anar-se'n a dormir pot afectar després a l'hora d'adormir-se. Ara, investigadors noruecs han anat més enllà i han comprovat que en el cas dels joves les hores que passen davant dels dispositius electrònics estan associades a les hores de son.

   Així, com més temps passa al dia un adolescent davant d'una pantalla abans d'anar al llit, pitjor serà la qualitat del son, segons suggereix un estudi a gran escala publicat a l'edició digital de la revista 'BMJ Open'. Per aquesta raó, els seus autors reclamen actualitzar les recomanacions sobre l'ús saludable dels dispositius electrònics i estendre-les a l'última tecnologia, com ara 'tablets' i telèfons intel·ligents.

   Els investigadors basen les seves conclusions en gairebé 10.000 joves de 16 a 19 anys que van formar part d'un estudi sobre la joventut a la província noruega de Hordalan el 2012. Es va preguntar als adolescents quant de temps feien davant d'una pantalla fora de l'horari escolar i quines activitats desenvolupaven en qualsevol dels següents dispositius: ordinador, telèfon mòbil intel·ligent, reproductor MP-3, 'tablet', consola de jocs i televisió. A més, se'ls va preguntar per la seva rutina de son durant la setmana i els caps de setmana: a quina hora se n'anaven al llit i s'aixecaven normalment; la quantitat d'hores de son que necessitaven per sentir-se descansats i quant de temps els costava adormir-se (latència del son).

   Pel que fa a les activitats i els dispositius preferits van sorgir algunes diferències de gènere. L'ús de consoles de jocs era més popular entre els nois, mentre que les noies eren més propenses a utilitzar els telèfons intel·ligents i reproductors MP-3; a més, significativament elles passaven més temps davant dels ordinadors utilitzant el xat, mentre que els nens el dedicaven a jocs d'ordinador o videoconsoles.

   Gairebé tots els adolescents van dir que utilitzaven un o més dispositius electrònics una hora abans d'anar al llit. Tot i que la freqüència d'ús diferia entre els diferents dispositius, el seu ús durant el dia i l'hora abans d'anar al llit es va relacionar amb un risc més alt que els costés més de 60 minuts agafar el son.

   En particular, l'ús d'ordinador, telèfon intel·ligent o reproductor MP-3 l'hora abans d'anar al llit es va associar significativament amb la necessitat de més temps per adormir-se. Un període de més de mitja hora es defineix normalment com una llarga latència del son en els adults, segons els investigadors.

   L'ús total de pantalles durant el dia de més de quatre hores es va vincular amb un 49% més de risc de necessitar més de 60 minuts per adormir-se, i un total de més de dues hores d'ús de dispositius electrònics després de l'escola estava fortament relacionat tant amb la latència de son com amb una menor durada d'aquest.

   De mitjana, els adolescents van dir que necessitaven entre vuit i nou hores de son per sentir-se descansats, però aquells que van passar més de dues hores enviant correus electrònics o utilitzant el xat eren més de tres vegades més propensos a dormir menys de cinc hores. Els que van estar més de quatre hores davant de qualsevol pantalla eren més de 3,5 vegades més propensos a dormir menys de cinc hores.

   Quan l'anàlisi es va centrar en els dispositius individuals, es va veure que l'ús d'ordinadors tenia l'associació més forta amb una retallada del son i dormir menys hores que les que es consideren necessàries, tot i que aquesta tecnologia és una de les més usades de totes les plataformes electròniques. Els qui utiltizaven més d'un dispositiu també eren més propensos a necessitar més temps per quedar-se adormits i dormir menys temps que els que utilitzaven un sol dispositiu.

   Els adolescents que utilitzaven quatre o més dispositius eren un 26% més propensos a necessitar 60 o més minuts per adormir-se que els que n'utilitzaven només un. A més, els qui usaven dos o tres dispositius eren un 50% més propensos a dormir menys de cinc hores que els que utilitzaven un sol dispositiu, i els que feien ús de quatre o més dispositius eren un 75% més propensos a dormir menys de cinc hores.

   L'ús de la pantalla pot simplement reemplaçar el temps de son o pot interferir-hi mitjançant l'estimulació del sistema nerviós, suggereixen els investigadors. Alternativament, la llum emesa per les pantalles dels dispositius electrònics pot interferir en el rellotge biològic del cos (el ritme circadiari).

   "Les recomanacions sobre un ús saludable de la tecnologia donades als pares i als adolescents necessiten una renovació i s'han de desenvolupar directrius específiques per cada edat respecte a la quantitat de temps d'ús dels dispositius electrònics", escriuen els investigadors.

   "La recomanació actual és no tenir televisor al dormitori. Tot i això, sembla que pot haver-hi altres dispositius electrònics que exerceixen la mateixa influència negativa sobre el son, com ara ordinadors i telèfons mòbils. Els resultats confirmen les recomanacions de restringir l'ús de la tecnologia de general", conclouen.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés