Publicat 19/01/2015 17:06

Els directors de 'Ciutat Morta' creuen que anar a Fiscalia era "el mínim" que podia fer l'Ajuntament

Xapo Ortega y Xavier Artigas, codirectores del documental 'Ciutat morta'
EUROPA PRESS

Desconfien de la investigació que anuncia el Govern municipal

BARCELONA, 19 gen. (EUROPA PRESS) -

El codirector de 'Ciutat Morta' Xapo Ortega ha vist aquest dilluns amb bons ulls la decisió de l'Ajuntament de Barcelona de portar a la Fiscalia els fets del 4F que exposa el documental, perquè "és el mínim que poden fer", i els mateixos responsables de la cinta van demanar des del primer moment reobrir el cas.

En declaracions a Europa Press al costat del codirector Xavier Artigas, Ortega ha considerat que el fet que el tinent d'alcalde de Seguretat, Joaquim Forn, creu ara que el documental aporta dades mereixedors d'enviar-se a Fiscalia, "és bo, però arriba tard", ja que durant el judici (2008) ja es van presentar aquestes proves tot i que no es van admetre en la fase d'instrucció.

'Ciutat morta' narra els incidents en desallotjar-se una festa el 2006 a un teatre ocupat, introduint la possibilitat que els condemnats pels impactes que van deixar tetraplègic un guàrdia urbà no fossin els culpables, i a més constata presumptes tortures de la Urbana i Mossos als detinguts.

"Avui sabem que els dos urbans el testimoni dels quals va ser clau per a la condemna dels detinguts van mentir i van ser condemnats en un altre cas per fals testimoni i per tortures a un altre noi", ha subratllat el codirector.

També s'ha referit a la prova que Forn ha citat en roda de premsa aquest dilluns i que considera que és un nou element que la Fiscalia hauria de tenir en compte per decidir si reobre el cas: el testimoni de l'advocat Jaume Asens, que assegura al documental que una persona es va inculpar de llançar des d'un balcó del teatre Palau Alòs un objecte que va impactar a l'urbà.

Ortega sosté que aquesta seria una de les moltes proves que haurien de reobrir el cas, perquè n'hi ha d'altres: "Per exemple, el testimoni del llavors alcalde Joan Clos, que l'endemà dels fets assegurava que l'incident amb el guàrdia urbà es devia a un test caigut des d'un balcó, tal com explicava un informe".

"Que ens digui a quin informe --ha afegit el codirector de 'Ciutat morta'--. El testimoni de Joan Clos no es va admetre llavors, i creiem, que si es reobre el cas, Clos hauria de donar explicacions".

Sobre la investigació municipal del cas que ha anunciat Forn, Ortega s'ha mostrat escèptic sobre la voluntat del consistori d'aclarir els fets: "No ens genera confiança: portem tres anys esperant".

DOS URBANS QUE VAN TESTIFICAR

Un altre punt que sustenta la seva desconfiança cap al govern municipal és la invalidesa atorgada a dos agents que van testificar contra els detinguts afirmant que eren ells els que havien comès l'agressió: als dos els van concedir una invalidesa del 100%, quan encara no tenien 40 anys, i a més van ser condemnats anys després en un altre cas per tortura i fals testimoni.

Xapo Ortega ha destacat que els dos policies locals "van rebre un informe mèdic favorable per a la discapacitació al cent per cent, al mateix temps i just abans de deixar el cos".

"Ens sembla bastant sospitós", segons el codirector, per la qual cosa espera que el retir dels dos urbans es revisi perquè és massa casualitat.

"Hem hagut d'esperar tres anys des que vam començar amb aquest documental que tingués aquesta repercussió mediàtica. Mai no és tard quan arriba, podem fer justícia històrica i veure qui van ser els verdaders culpables", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés