Publicat 06/08/2021 16:02CET

Els anticossos davant el Sars-CoV-2 es mantenen estables set mesos després de la infecció

Archivo - Arxivo - Hospital Clínic de Barcelona
HOSPITAL CLÍNIC - Archivo

BARCELONA, 6 ago. (EUROPA PRESS) -

Els nivells d'anticossos IgG enfront de la proteïna Spike del Sars-CoV-2 es mantenen estables, o fins i tot augmenten, set mesos després de la infecció, segons un estudi de seguiment en una cohort de personal sanitari coordinat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) en col·laboració amb l'Hospital Clínic de Barcelona.

Els resultats, publicats a la revista 'Nature Communications', també recolzen la idea que els anticossos preexistents contra els coronavirus del refredat comú poden protegir contra la covid-19, han informat en un comunicat conjunt ISGlobal --centre impulsat per la Fundació La Caixa-- i el Clínic.

Per poder predir l'evolució de la pandèmia i desenvolupar estratègies eficaces és vital entendre la dinàmica i durada de la immunitat enfront del Sars-CoV-2 i el possible paper d'anticossos preexistents contra els coronavirus del refredat comú.

Amb aquest objectiu, l'equip liderat per la investigadora de l'ISGlobal Carlota Dobaño va seguir des de l'inici de la pandèmia a una cohort de treballadors sanitaris de l'Hospital Clínic, amb l'objectiu d'avaluar els nivells de diferents tipus d'anticossos dirigits contra diferents antígens del Sars-CoV-2 al llarg del temps.

"Es tracta del primer estudi a avaluar la resposta d'anticossos enfront d'un panell tan ampli d'antígens del Sars-CoV-2 al llarg de set mesos", ha subratllat Dobaño.

L'equip investigador va analitzar mostres de sang de 578 participants, preses en quatre moments diferents entre març i octubre de 2020, i va usar la tecnologia Luminex per mesurar, a partir de la mateixa mostra, el nivell i tipus d'anticossos IgA, IgM o IgG enfront de sis antígens diferents del virus, així com la presència d'anticossos contra els quatre coronavirus que causen el refredat comú.

També es va analitzar l'activitat neutralitzant dels anticossos en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Barcelona.

Els resultats revelen que la gran majoria de les infeccions en personal sanitari va ocórrer durant la primera onada --el percentatge de persones amb anticossos enfront de Sars-CoV-2 va pujar poc entre març i octubre, del 13,5% al 16,4%--.

A excepció dels anticossos IgM i dels IgG contra la nucleocàpside del virus, els altres anticossos de tipus IgG, incloent els anticossos neutralizantes, es van mantenir estables al llarg del temps, confirmant els resultats d'altres estudis recents.

"De manera sorprenent, en el 75% de les persones es va veure fins i tot un augment d'anticossos IgG anti-spike a partir dels cinc mesos, sense cap evidència que haguessin estat reexposades al virus", ha assenyalat la coautora Gemma Moncunill.

REFREDAT COMÚ

Quant als anticossos contra els coronavirus del refredat comú (HcoV), els resultats obtinguts suggereixen que podrien conferir una protecció creuada enfront de la infecció o la malaltia per covid-19.

Les persones que es van infectar per Sars-CoV-2 tenien nivells més elevats d'IgG i IgA anti-HCoV, i les persones asintomáticas tenien nivells més elevats d'IgG i IgA anti-HCoV que les persones simptomàtiques.

"Encara que la protecció creuada per immunitat preexistent als coronavirus del refredat comú encara no s'ha confirmat, podria ajudar a explicar la susceptibilitat tan diferent de la població a la malaltia", ha assenyalat Dobaño.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés