Publicat 26/3/2020 13:53:01 +01:00CET

Els alcaldes de Conca d'Òdena exigeixen test ràpids de Covid-19 pels seus 70.000 habitants

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, en una imatge d'arxiu.
AJUNTAMENT IGUALADA

Castells demana "responsabilitat" al Govern central i al català sobre el confinament i ocupació

BARCELONA, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

Els alcaldes de la Conca d'Òdena (Barcelona) han demanat per escrit formalment al Govern i al ministre de Sanitat, Salvador Illa, 70.000 test ràpids de coronavirus per a tots els seus habitants, ha anunciat aquest dijous l'alcalde d'Igualada, Marc Castells.

Després dels contagis i morts registrats a la zona, Castells ha reclamat poder fer la prova a tots els seus ciutadans, i el Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Salut "tenen en les seves mans resoldre aquest problema", ha avisat en roda de premsa telemàtica amb els alcaldes de la Conca d'Òdena.

Castells, que ha llançat aquesta petició després d'abordar la situació amb l'epidemiòleg Antoni Trilla i el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (Comb), Jaume Padrós, ha recalcat que demanen aquests 70.000 test, però que són realistes i s'obren a poder realitzar-los per fases i grups de població si és necessari: "És possible? Sí, però ha d'haver-hi voluntat política".

Castells ha demanat "responsabilitat" a les administracions, després que el Govern anunciés la tarda d'aquest dimecres la seva voluntat d'intensificar el confinament de la zona i que el Govern central li hagi recordat aquest dijous que només el ministre de Sanitat pot prendre aquesta decisió, per la qual cosa la situació a la zona es manté com estava.

"Exigim a les administracions que actuïn amb responsabilitat i prenguin exemple de la que estan tenint els ciutadans de la Conca d'Òdena", ha afegit Castells, que ha destacat que aquest dimecres per primera vegada a l'àrea se li va retirar la respiració assistida a una persona que la necessitava i que ha deixat de requerir-la.

Ha qualificat de "inadmissible" que no s'hagi solucionat la situació de treballadors d'empreses de la zona i ha demanat celeritat en aquest sentit --ha destacat que depèn també d'una autorització del Govern central--, i ha garantit que els ajuntaments faran tots els esforços necessaris per protegir el be comú.

TREBALL COORDINAT

"Estem treballant coordinadament des del primer dia, i demanem a la resta d'administracions que treballin en la mateixa línia, que treballin per sumar esforços", i els ajuntaments ho estan fent independentment dels seus colors polítics, ha remarcat l'alcalde d'Igualada.

Preguntat per si l'Executiu central i el català estan fent un pols utilitzant la Conca d'Òdena, ha rebutjat entrar en polèmiques, i ha advertit: "Ja n'hi ha prou de jugar amb la ciutadania. Volem respostes, volem solucions", i ha reiterat que volen aquests 70.000 test ràpids per fer una cartografia de la situació de contagi a la zona.

Sobre si hi ha relació entre el brot a la zona amb un viatge d'empresaris de l'àrea a Milà (Itàlia), Castells ha replicat que la mobilitat en la Conca d'Òdena no és només empresarial, sinó de molts altres àmbits, i ha destacat que el que més importa en aquest moment és trobar solucions.