Publicat 25/4/2019 19:25:25 +02:00CET

Els alcaldables de Barcelona estenen la mà a les entitats socials en el seu primer debat

Els alcaldables de Barcelona estenen la m a les entitats socials al seu primer debat
EUROPA PRESS

Totes les candidatures donen suport al document de "prioritats" de la Taula del Tercer Sector

BARCELONA, 25 abr. (EUROPA PRESS) -

Els candidats a l'Alcaldia de Barcelona en les eleccions del 26 de maig Ada Colau (BComú), Elsa Artadi (JxCat), Manuel Valls (Barcelona pel Canvi-Cs), Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC), Josep Bou (PP) i Anna Saliente (CUP) han ests la m a les entitats socials al primer debat en qu han estat presentats tots els alcaldables de les formacions amb representació municipal.

En un debat aquest dijous a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona i organitzat per la Taula del Tercer Sector, tots han coincidit en la necessitat d'impulsar polítiques que afavoreixin la igualtat d'oportunitats, i Bou fins i tot ha apostat per que siguin les entitats les que "guin el camí" a les institucions.

Colau ha ressaltat la feina que ha fet el seu Govern municipal en aquest mandat, amb iniciatives com l'obertura dels Punts d'Assessorament Energtic (PAE) per evitar 17.000 corts del subministrament elctric, i la paralització de 6.500 desnonaments: "També hi ha més de 70 promocions d'habitatges en marxa", ha assegurat davant acusacions d'incompliments en matria d'habitatge.

Maragall ha retret a l'alcaldessa "gastar sense estratgia" i ha criticat que s'escudi en els deutes de la Generalitat amb l'Ajuntament quan se li pregunta pels projectes que no ha complert, mentre que Artadi ha recriminat al Govern municipal que s'hagin doblegat el nombre de persones que necessiten atenció.

Collboni ha apostat per reforar els drets de ciutadania i laborals, ha recordat que el Govern central del PSOE ha pujat el Salari Mínim Interprofessional (SMI) als 900 euros, i ha insistit que l'Ajuntament té capacitat per construir 1.000 nous habitatges socials a l'any, una xifra que Bou ha elevat: "Faria 8.000 pisos si fos alcalde per a lloguer social".

Per a Valls, la collaboració públic-privada és la clau per articular recursos, projectes i objectius socials: "Falta lideratge a la Generalitat i l'Ajuntament", i també ha assenyalat la gestió de la immigració com el gran repte de les ciutats, un discurs que ha estat criticat per Saliente, que li ha retret diferenciar entre immigrants bons i dolents, rics i pobres.

PROPOSTES DEL TERCER SECTOR

Tots els candidats han signat abans del debat 11 "prioritats" de la Taula del Tercer Sector per a les eleccions municipals recollides en el document 'Compromís local per garantir els drets socials', i que inclou 87 propostes per aconseguir uns municipis més inclusius i que promoguin la igualtat d'oportunitats.

Aquestes propostes s'estructuren en set blocs, com la lluita contra les desigualtats, la millora dels serveis socials bsics, el dret a l'habitatge i l'energia, la inserció de collectius vulnerables, el disseny d'una educació inclusiva amb "qualitat i equitat" i el reconeixement del Tercer Sector Social com a aliat estratgic.

Entre les 11 prioritats, destaca desenvolupar una Estratgia d'Inclusió i de reducció de les desigualtats socials; assignar recursos suficients a polítiques d'inclusió; garantir l'accés lliure a una alimentació saludable; combatre la problemtica de l'accés a un lloguer assequible, i iniciar processos de sanció en casos de tall de subministraments a famílies més vulnerables.

També proposa promoure l'ocupació de qualitat, elaborar un Pla Municipal d'Accessibilitat; compactar les ajudes i prestacions existents; avanar cap a una ciutadania titular dels seus drets i cobrir les seves necessitats bsiques; reconixer el paper de les entitats del Tercer Sector, i "rebutjar l'ús discriminatori del fenomen migratori i de refugi durant la campanya".