Actualitzat 19/03/2015 12:01

Dues tempestes solars il·luminen el cel amb aurores boreals

Tormenta Solar
Foto: TWITTER

MADRID, 18 Mar. (Notimérica) -

   La passada nit del dimarts es va poder observar, des de nombroses parts del món, un espectacle d'aurores boreals, causades per una severa tempesta solar que va impactar sobre l'atmosfera terrestre, il·luminant el cel nocturn amb aurores de colors.

   Les aurores van ser visibles gràcies a una doble tempesta solar, que va afectar la Terra creant explosions de plasma magnètic, i de la qual es temia que causés danys en els sistemes de satèl·lit i localització.

   El fenomen es coneix com Aurora Australis, que ocorre quan els electrons i protons amb càrrega elèctrica s'acceleren en les línies del camp magnètic de la Terra, xocant amb els àtoms neutres de l'atmosfera superior. Segons l'Oficina de Meteorologia Australiana, l'espectacle de llums té lloc a 100 quilòmetres sobre la terra.

   A l'hemisferi nord, la tempestat geomagnètica va copejar fortament, donant lloc a brillants aurores visibles des d'Alaska i diversos estats dels Estats Units com Minnesota, Wisconsin, Montana, Dakota del Nord i del Sud i Washington.

   A més, va oferir un espectacular cel sobre l'hemisferi sud: Austràlia i Nova Zelanda es van il·luminar amb els colors porpra, rosa i verd.

   El cap dels serveis de meteorologia espacial Space Weather, Brent Gordon, va dir que si l'efecte de la tempesta continuava, hi havia una "possibilitat molt forta" que l'espectacle lluminós es pogués veure des del centre dels Estats Units, i fins i tot des de Rússia i el nord d'Europa.

TEMPESTA EXTREMA

   El temporal ha estat classificat per l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica com a greu, amb cinc punts, segons l'escala d'un a cinc que determina els efectes magnètics. El temporal solar terrestre ha estat el més fort des del 2013 i el primer a ser d'escala cinc, i considerat com a extrem, des de fa deu anys.

   Tot i això, malgrat ser extrem, no va ser suficientment fort com per afectar les operacions de satèl·lits, de les quals no s'han reportat danys fins al moment.

   Entre altres riscos de les tempestes, hi va haver la possible degradació del sistema de posicionament global, modificant la precisió de localitzadors i del seguiment de mapes.

   L'Observatori Comunitat Slooh va encarregar-se de retransmetre el succés en directe i en línia les imatges de l'aurora boreal des d'Islàndia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés