Actualitzat 11/12/2014 10:54

Dormir malament pot influir en la demència

MADRID, 11 (EUROPA PRESS)

L'apnea del somni, també coneguda com a trastorn respiratori del son, pot privar el cervell i altres òrgans de l'oxigen, provocant que, amb el temps, disminueixi la capacitat cognitiva. Un estudi ha demostrat que aquestes persones, i les que passen menys temps en un somni profund, poden ser més propenses a patir canvis en el cervell que estan associats amb la demència.

   Segons conclou un nou estudi publicat en l'edició digital de 'Neurology', les persones que no tenen una gran quantitat d'oxigen en sang durant el somni, fet que ocorre en l'apnea i condicions com l'emfisema del somni, són més propenses a patir petites anomalies en el teixit cerebral, anomenades microinfarts, que els individus amb nivells més alts d'oxigen en la sang. Aquestes anomalies s'associen amb el desenvolupament de la demència.

   A més, les persones que passen menys temps en somni profund, anomenat somni d'ones lentes, tendeixen a patir més pèrdua de cèl·lules cerebrals que els qui passen més temps en un somni d'ones lentes. El somni d'ona lenta és important en el processament de nous records i la gent tendeix a passar menys temps en el somni d'ones lentes a mesura que envelleix. La pèrdua de les cèl·lules del cervell també està relacionada amb la malaltia d'Alzheimer i la demència.

   Per a aquest estudi, es van realitzar proves de somni a 167 homes japonesos americans en la seva llar quan tenien una mitjana de 84 anys i se'ls va continuar fins que van morir en una mitjana de sis anys més tard. Es van realitzar autòpsies dels seus cervells per buscar microinfarts, pèrdua de cèl·lules cerebrals, plaques i cabdells associats amb la malaltia d'Alzheimer i cossos de Lewy que es troben en la demència d'aquest tipus.

   Els investigadors van dividir els participants en quatre grups, cadascun amb 41 o 42 membres, en funció del percentatge del temps transcorregut amb nivells d'oxigen en sang més baixos del normal durant el somni. El grup més baix era el que va passar el 13% del temps o menys amb baixos nivells d'oxigen i el més alt, el que va estar entre el 72% i el 99% de la nit amb baixos nivells d'oxigen.

   Dels 41 homes en el grup més baix, quatre presentaven microinfarts al cervell, mentre que 14 dels 42 homes en el grup més alt posseïen anormalitats, el que fa que tinguin gairebé quatre vegades més probabilitats de patir dany cerebral.

EL SOMNI I LA FALTA D'OXIGEN

   Estudis anteriors també han mostrat una relació entre les fases de somni i demència. Per a aquest treball, els participants es van dividir un altre cop en quatre grups en funció del percentatge de temps que van romandre en el somni d'ona lenta. Dels 37 homes que van passar menys temps en el somni d'ones lentes, 17 tenien pèrdua de cèl·lules cerebrals, en comparació amb els set dels 38 homes que van estar la majoria del temps en el somni d'ones lentes.

   Els resultats van ser els mateixos després d'ajustar factors com ara fumar i índex de massa corporal i després d'excloure els participants que havien mort o registraven puntuacions baixes en les proves cognitives al principi de l'estudi.

   "Aquestes troballes suggereixen que els nivells d'oxigen en sang baixos i un somni d'ones lentes reduït poden contribuir en els processos que condueixen al deteriorament cognitiu i la demència", resumeix l'autora de la investigació, Rebecca P. Gelber, del 'VA Pacific Islands Health Care System' i del 'Pacific Health Research and Education Institute' a Honolulu (Hawaii), als Estats Units.

   Tot i això, considera que cal més investigació per determinar com el somni d'ones lentes pot jugar un paper restaurador de la funció cerebral i si evitar els nivells baixos d'oxigen en la sang, pot reduir el risc de demència.

   Gelber destaca que un estudi anterior va mostrar que l'ús d'una màquina de pressió positiva contínua (CPAP) per a l'apnea obstructiva del somni pot millorar la cognició, fins i tot després que la demència s'hagués desenvolupat. A més, no hi havia associació entre les mesures del somni i el nivell de plaques i cabdells.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés