Actualitzat 19/11/2015 11:19

El domini de les noves tecnologies, clau per a l'expansió d'Estat Islàmic

Teclado de ordenador retroiluminado
CONTANDO ESTRELAS/FLICKR/CC

MADRID, 19 Nov. (Portaltic) -

Les xarxes socials ofereixen la cara i la creu en els successos de París de la setmana passada. Han servit per ajudar gràcies a 'hashtags' com #PortesOuvertes i s'han convertit en un important canal d'informació. Però també són el refugi i el canal pel qual els terroristes duen a terme les seves tasques de propaganda.

   L'autodenominat Estat Islàmic s'ha professionalitzat en les noves tecnologies i compta, actualment, amb una indústria de comunicació avançada. Segons el periodista i autor del llibre 'Yihad: cómo Estado Islámico ha conquistado las redes sociales y los medios de comunicación', Andrés Ortiz, "Estat Islàmic ha creat les seves pròpies plataformes, aplicacions i fins i tot jocs i el terrorisme ja utilitza la ludificació per adoctrinar nens i joves mitjançant jocs".

   Les xarxes socials s'han convertit en la manera ràpida i eficaç d'arribar a un públic ampli, sense tenir coneixements previs sobre el tema. Qualsevol podria posar-se en contacte amb perfils jihadistes, explica la informació aportada per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que edita el llibre d'Ortiz. "Hi ha tres tipus de captadors: els que es dediquen a la difusió de la propaganda de la por, els que busquen finançament econòmic i els que tenen com a objectiu involucrar més individus a la jihad", explica Ortiz.

   No són l'única opció perillosa d'Internet. Tot i que ja existeixen grups de 'hackers' tractant de rastrejar i trobar la informació oculta dels jihadistes, existeixen possibilitats de navegar i no deixar rastre, fet que implica que puguin realitzar-se activitats com el contraban d'armes, drogues o xarxes de captació i finançament.

   El que va ocórrer a París ha desembocat en un tractament continu del tema en les xarxes i, en general, a Internet. Això mostra el grau de preocupació de la societat, que viu en una por continuada i una preocupació pel que ha passat. La psicòloga especialista en emergències de la UOC, María José Serrano, afirma que "passat un temps, tot i això, les persones que no hagin quedat especialment traumatitzades se sentiran segures un altre cop i aconseguiran disminuir l'estat d'alarma en què es troben ara mateix".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés