Diputació de Barcelona i el Govern porten la fibra òptica a 55 municipis més amb 20 milions d'euros

Marc Castells, Jordi Puigneró, Eloi Hernàndez i Jordi Fàbrega
Europa Press
Publicat 16/7/2018 12:35:51CET

La corporació destina 18,8 milions a obres i la Generalitat 2,5 per passar la fibra

FONOLLOSA (BARCELONA), 16 Jul. (EUROPA PRESS) -

La Diputació de Barcelona ha iniciat aquest dilluns les obres per portar a 55 municipis més de la província la fibra òptica, que instal·larà la Generalitat, amb actuacions que superaran els 20 milions d'euros, amb 18,8 de la corporació en carreteres i amb 2,5 euros de la Generalitat per instal·lar la fibra.

L'actuació parteix d'un acord entre la Diputació i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat, i es poden arribar a beneficiar unes 178.000 persones, han anunciat en roda de premsa el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i el president de la corporació, Marc Castells.

La Diputació ha començat les tasques per eixamplar i millorar cunetes de 252 quilòmetres de carreteres de la seva xarxa, i dins de la nova cuneta de formigó incorporarà la infraestructura per la fibra òptica, que es podrà començar a desplegar als 55 municipis abans de finals d'any, i facilitarà així als operadors donar servei a petits municipis.

Preguntats per l'interès d'operadors privats per la xarxa, Puigneró ha assenyalat que alguns ja han preguntat per l'actuació, encara que ha recordat que les obres han començat aquest dilluns, i ha assenyalat existeix "un ecosistema de petites empreses interessades en donar servei a aquests pobles".

Ha explicat que, "gràcies a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat" --amb 3.700 quilòmetres per connectar Catalunya--, han nascut uns 70 operadors locals en els últims anys per donar servei a petits municipis, fet que alhora crea ocupació, ha ressaltat.

PRIMERA FASE

Les obres han començat alhora en nou punts, entre ells el municipi de Fonollosa, des d'on Castells ha defensat que converteixen així els municipis en "territoris d'oportunitats del segle XXI", i ha ressaltat que aquesta és una primera fase, perquè han de continuar desplegant la fibra on ho requereixin els ciutadans, també de manera disseminada pel territori, com en aquest cas.

L'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez, ha subratllat que aquest pla representa una millora molt important pel municipi, de 1.400 habitants, que com d'altres de les seves característiques necessita vies de comunicació i telecomunicacions per viure i fer feina: "Així millorem la carretera i instal·lem serveis amb visió de futur".

Puigneró ha sostingut que aquest serà un segle digital i ciutadà, en el qual les infraestructures de comunicació seran estratègiques i en el qual els ciutadans amb bon accés a la xarxa tindran millors possibilitats, per aquest fet "l'obligació del Govern és que no hi hagi ciutadans de primera o de segona, sinó igualtat d'oportunitats", i que Catalunya sigui digital, avançada i líder en l'àmbit de la competitivitat.

L'acord s'emmarca en el Pacte Nacional per la Societat Digital signat per ajuntaments, diputacions i el Govern, i la voluntat de la Conselleria és replicar-lo amb la resta de diputacions per portar la fibra a les capitals de comarca l'any 2020 i als nuclis de més de 50 habitants l'any 2023, i iniciatives com aquestes amb la Diputació "acceleren aquest procés", segons Puigneró.

SENSE XARXA O AMB UNA

La gestió de la nova xarxa anirà a càrrec del CTTI, que instal·larà el cable de fibra òptica i assumirà també el manteniment, mentre que la Diputació serà la titular de la infraestructura, que en aquesta primera fase s'instal·la a les zones de la província en les quals no hi ha xarxa d'accés de la fibra òptica o només n'hi ha una, per fomentar la competència.

A més, les actuacions a les cunetes milloraran la seguretat viària i el drenatge --amb l'actuació s'avança un any una inversió que la Diputació programaria de totes maneres per 24 anys--, i la xarxa de fibra queda protegida del clima en estar soterrada a les cunetes de la xarxa de carreteres de la Diputació, que compta amb 1.585 quilòmetres a 287 vies per les quals diàriament es registren 750.000 viatges.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.