Publicat 10/7/2019 10:35:57 +02:00CET

La Diputació de Barcelona es constitueix aquest dijous amb la presidència a l'aire

Ple de la Diputació de Barcelona
EUROPA PRESS - Archivo

JxCat va acordar donar suport al PSC però ERC els va oferir després la presidència si renunciaven al pacte

BARCELONA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

La Diputació de Barcelona celebrarà aquest dijous el seu ple de constitució, en el qual els 51 diputats provincials prendran possessió del càrrec i s'elegirà el nou president, elecció que continua a l'aire a un dia del ple.

Després de les eleccions municipals, el PSC-CP i ERC-AM van quedar empatats amb 16 diputats provincials, seguits per JxCat, amb set; En Comú Guanyem (ECG), amb cinc; Cs, amb quatre; el PP, amb dos, i Tot per Terrassa (TXT), amb un.

JxCat va anunciar aquest divendres un acord per votar a favor de la presidència socialista --per a la qual es perfila l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Núria Marín-- però aquest dilluns ERC va oferir a JxCat presidir la corporació si renunciava al pacte amb el PSC, proposta que JxCat va dir que requeriria el suport dels comuns.

El PSC confia que el pacte amb JxCat es complirà, malgrat les crítiques i manifestacions que ha convocat l'ANC a les seus de JxCat i ERC aquest dimecres i davant la Diputació dijous durant el ple.

Els comuns van avançar aquest dimarts que no donaran suport a cap govern en el qual participi JxCat a la Diputació --defensa un tripartit-- i el diputat del PP Xavier García Albiol va oferir els seus vots al PSC sense condicions per evitar el pacte entre socialistes i JxCat.

DISCREPÀNCIES

Les negociacions per la governabilitat de la Diputació han provocat discrepàncies públiques entre ERC i JxCat, partits que governen en coalició la Generalitat, perquè JxCat va tancar un acord amb el PSC que implica una presidència socialista.

Davant les crítiques dels republicans, JxCat va arribar a proposar a ERC que, si volien revertir aquest acord JxCat-PSC, ells també fessin marxa enrere en tots els pactes municipals que havien subscrit amb els socialistes catalans als ajuntaments.

La portaveu del Govern i abans vicepresidenta de la Diputació, Meritxell Budó, va assegurar aquest dimarts que el Govern, format per ERC i JxCat, pot abstreure's de les discrepàncies entre tots dos partits en d'altres institucions i continuar treballant plegats.

ELECCIÓ DEL PRESIDENT

Per elegir un president cal majoria absoluta --26 vots de 51-- en una primera votació i, si no s'obté, majoria simple en la segona: si hi ha més d'un candidat a la presidència, guanya el que aconsegueix més vots dels diputats del ple.

Si només hi hagués un candidat i aquest no aconseguís ni majoria absoluta en primera volta ni majoria simple en la segona, es proclamaria president un membre del partit més votat en les eleccions municipals a la província, que va ser el PSC.