Publicat 30/11/2023 13:35

La Diputació de Barcelona aprova el primer pressupost del mandat, de 1.243 milions

El ple de la Diputació de Barcelona
DIPUTACIÓN DE BARCELONA

És el més elevat de la història de la corporació i el 80% es destinarà als ajuntaments

BARCELONA, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

El ple de la Diputació de Barcelona d'aquest dijous ha aprovat el primer pressupost del mandat per al 2024, de 1.243 milions d'euros, un 14,38% més (156 milions) respecte a les previsions inicials de l'any anterior, i al qual s'espera afegir el romanent de tresoreria.

Els comptes s'han aprovat amb el vot a favor dels grups del govern (el PSC, ERC, En Comú Guanyem, JxIgualada i ImpulsemPenedès), Junts, el PP i TotxTerrassa, i el vot en contra de Vox, de manera que ha comptat amb el suport de 50 dels 51 diputats de la corporació.

El pressupost manté l'equilibri pressupostari entre ingressos i despeses, sense dèficit, i sense endeutament des del 2019, i són els comptes més elevats de la història de la Diputació a causa de "la bona evolució de l'economia" el 2022, ha explicat la diputada de Serveis Generals i Transició Digital, Pilar Díaz.

El 80% dels comptes es destinaran als ajuntaments, per la qual cosa són "plenament municipalistes", amb la intenció de prioritzar les polítiques dirigides a les persones, i centrar-los en la transició ecològica i la digital, des de la perspectiva de la sostenibilitat econòmica, ambiental i social.

Es tracta de "la primera pedra" que la Diputació impulsa en aquest nou mandat, juntament amb l'elaboració del Pla d'Actuació de Mandat 2023-2027, que la corporació preveu aprovar al febrer.

La presidenta de la Diputació, Lluïsa Moret, ha agraït el suport que han rebut els comptes, que ha recalcat que tenen la voluntat de ser útils per als municipis i donar resposta a les necessitats, "per sobre de matisos i sigles".

"ESPERIT DE TREBALLAR CONJUNTAMENT"

El diputat de Junts Raül Garcia ha valorat l'esforç de donar suport als governs locals i el compromís d'aplicar més recursos i programes de suport, a més de donar continuïtat als plans que es van impulsar en l'anterior mandat.

Per part del PP, el diputat Manu Reyes ha avisat que no són els comptes que els populars haguessin elaborat perquè no estan d'acord amb algunes de les partides, però ha explicat que els defensen perquè comparteixen "l'esperit de treballar conjuntament" per ajudar els municipis.

Per Jordi Albert (Vox), són uns pressupostos "generosos" i ha criticat que no se'ls ha tingut en compte per elaborar-los.

LÍNIES DE SUPORT

Els ingressos procedeixen de tres fonts de recursos diferents: d'una banda, 982,19 milions de la cessió i participació en els tributs de l'Estat; per un altra, 220,05 milions d'ingressos no tributaris (inclouen preus públics i subvencions, entre d'altres), i 41,39 milions d'ingressos tributaris (entre els quals s'inclou l'impost sobre activitats econòmiques i les taxes).

El Pla Xarxa de Governs Locals, amb 333,29 milions d'euros, continuarà sent una de les principals línies de suport de la Diputació als governs locals; un programa que es materialitza amb el Catàleg de Serveis (147,91 milions), el Programa General d'Inversions (158,70 milions) i els programes sectorials o específics (26,68 milions).

El pressupost inclourà una partida de 25 milions perquè els municipis facin les inversions que creguin necessàries davant la sequera; 200 milions per a actuacions relacionades amb la sanitat, l'educació, la cultura, l'esport i l'oci; i 87 milions per a infraestructures, entre d'altres.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés