Actualitzat 30/11/2015 12:08

Dia de la Seguretat de la Informació: consells per protegir els teus arxius al núvol

Almacenamiento en la nube
EUROPA PRESS

MADRID, 30 Nov. (Portaltic)

   Fotos, vídeos, notes de veu, missatges, documents de tota mena. Cada dia generem grans quantitats d'informació que necessitem emmagatzemar. No tenim prou amb la memòria de l'ordinador i els USB, per això recorrem als discos durs externs - i cada vegada amb més terabytes-, o bé al núvol que, a més, és omnipresent. Ens permet accedir a aquests documents sense preocupar-nos del lloc en què ens trobem.

   Tot i això, el núvol no deixa de ser internet, on les dades -mal gestionades- poden acabar en les mans equivocades i on els atacs informàtics poden fer que la informació sensible sigui de domini públic.

   Entre els serveis d'emmagatzematge al núvol més coneguts hi ha iCloud, Dropbox i Google Drive. A continuació us oferim cinc consells per enfortir la seguretat i la privacitat de les vostres dades al núvol.

CREAR UNA CONTRASENYA POTENT

   És la primera barrera, la primera línia de protecció de qualsevol servei, per això, no ens cansem de repetir que la contrasenya que utilitzeu ha de ser forta.

   'Forta' implica que no sigui la mateixa que utilitzeu per a altres comptes; que no sigui la vostra data de naixement, ni el nom d'algú estimat, ni el vostre lloc d'origen; que no sigui una combinació numèrica fàcil d'endevinar -tipus 12345-; que inclogui varietat de caràcters -lletres majúscules i minúscules, números i signes no alfanumèrics-; i que sigui llarga -vuit o nou caràcters-. A més, és convenient anar canviant-la cada cert temps.

   A una contrasenya potent hauríem de sumar la doble verificació o la verificació a través del telèfon mòbil.

LIMITAR LA INFORMACIÓ SENSIBLE

   Com més informació sensible pugem al núvol, més exposats estarem. És pura lògica, però no tothom en fa cas.

   Moltes vegades, encara que la nostra contrasenya sigui potent, els pirates informàtics aconsegueixen obrir una bretxa en la seguretat dels nostres proveïdors. L'impacte que aquesta bretxa tindrà en nosaltres dependrà del tipus d'informació que tinguem allotjada.

XIFRAR ABANS DE COMPARTIR

   Quan utilitzem aquest tipus d'emmagatzematge a la xarxa, la informació que compartim deixa de ser totalment privada. El més recomanable és xifrar tots els arxius que pugem.

   De passada, li ho posarem més difícil a aquell que aconsegueixi arribar fins a les nostres dades. La contrasenya de xifrat -lògicament- haurà de ser diferent de la utilitzada per entrar al servei.

REVISAR LA CONFIGURACIÓ PREDETERMINADA

   Les configuracions per defecte acostumen a ser traïdores. Moltes vegades la nostra privacitat està més exposada del que ens pensem. Hem de revisar la configuració predeterminada i també tenir en compte les condicions que estem acceptant quan ens subscrivim a un servei.

UTILITZAR UN ANTIVIRUS

   Els pirates informàtics estan sempre a l'aguait. Disminuirem les possibilitats que ens ataquin o que infectin amb virus o 'malware' les nostres dades si utilitzem un bon antivirus a tots els nostres dispositius i si l'actualitzem de manera regular.

   Si parlem del núvol, parlem de seguretat. El 2014, el 43% de les companyies van patir algun tipus de bretxa, segons un informe de Ponemon Institute, dedicat a l'estudi de la privacitat i la protecció de dades. Suposa un 10% més respecte al 2013.

   A més dels pirates informàtics, els propis empleats de les empreses incrementen el risc d'una fuga d'informació, a causa de l'ús que fan de les dades sensibles a través dels seus dispositius personals.

   El desconeixement i l'excés de confiança juguen en contra nostra. D'aquest fet es desprèn la importància de ser conscients d'allò que tenim entre mans. Segons l'estudi Global Security Services Market 2015-2019, l'emmagatzematge al núvol suposarà al voltant de 9 mil milions de dòlars el 2019.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés