Publicat 8/5/2019 22:14:08 +02:00CET

La designació d'Iceta com a senador no està garantida per la negativa de diversos partits a recolzar-li

Ple en el Parlament de Catalunya
David Zorrakino - Europa Press

Només té el suport de PSC i comuns i si el Paralment no el designa no podrà presidir el Senat

BARCELONA, 8 maig (EUROPA PRESS) -

L'elecció de Miquel Iceta com a senador per designació del Parlament, pas previ indispensable per ser després president del Senat, no està garantida en aquests moments perquè diversos partits ja han expressat la seva negativa a donar-li els seus vots perquè es triat.

ERC i la CUP rebutgen donar-li els seus vots; JxCat, Cs i el PP no aclareixen què faran però no han garantit el seu aval, i solament el PSC --el partit d'Iceta-- i els comuns han anunciat el seu suport pel que, de moment, solament hi ha 25 vots a favor d'Iceta de 130.

Per ser designat senador pel Parlament, Iceta necessita una majoria simple, és a dir, més 'sís' que 'nos', i en aquests moment l'escenari és del tot imprevisible: bastarà amb que JxCat, ERC i la CUP acordin votar en bloc que 'no', perquè sumeixen 65 vots que seran suficients per bloquejar la designació.

TRADICIONAL "FAIR PLAY"

Fonts parlamentàries consultades per Europa Press han recordat que tradicionalment sempre ha existit un "fair play" entre els grups, és a dir, que els uns i els altres es voten els seus respectius candidats al Senat sense posar obstacles.

L'última votació del Parlament per aprovar vuit senadors per designació autonòmica es va produir el 4 de maig de 2018: en aquella ocasió es va saldar amb 130 vots a favor --tots els grups menys la CUP-- i 4 abstencions dels diputats anticapitalistes.

Llavors els senadors designats van ser Francesc Xavier Alegre i Lorena Roldán (Cs); Josep Lluís Cleries i Marta Pascal (JxCat); Mirella Cortés i Bernat Picornell (ERC); José Montilla (PSC) i Sara Vila (comuns): tots els partits es van votar entre ells sense més problemes.

VOTACIÓ SECRETA

Per afegir impresivibilidad a la situació, la votació del Parlament per triar senadors és electrònica i secreta, per la qual cosa els partits no poden controlar si els seus propis diputats segueixen la disciplina de vot i els ciutadans no poden conèixer amb precisió el sentit del vot de cada parlamentari.

La Junta de Portaveu del Parlament ha decidit aquest dimecres que el ple extraordinari per valorar l'elegibilidad d'Iceta com a senador serà el dimecres de la setmana que ve, la qual cosa dóna set dies de marge per negociar a tots els partits.

Mentrestant, Iceta no ha volgut fer declaracions públiques sobre la proposta de Sánchez de ser el president del Senat: fonts del seu entorn consultades per Europa Press al·leguen que abans d'abordar l'assumpte ha de ser triat senador per la Càmera catalana.

DUES VIES

Hi ha dues formes d'accedir a la condició de senador: presentant-se a les llistes de les eleccions generals al Senat, o sent designat a través de la quota de senadors que pot nomenar cada Càmera autonòmica.

En haver-se celebrat ja les eleccions generals el 28 d'abril i al no figurar en la llistes Iceta, ara l'única via que té per intentar ser senador és través del Parlament, per aquest motiu la decisió estigui en mans dels partits catalans.