Actualitzat 24/12/2015 10:57

Descobreix els plats típics nadalencs d'Espanya

Pavo cena de Navidad
PIXABAY

MADRID, 24 Des. (EPTURISMO) -

La gastronomia espanyola se situa entre les millors del món; a Espanya es menja molt bé i ens encanta parlar de menjar. De fet, som l'únic país del món on es parla de menjar mentre s'està assegut a la taula.

   En aquestes dates tan assenyalades, cada família treu de l'armari la seva millor vaixella i elabora un menú excel·lent. Amb motiu d'aquestes festes, el restaurant toledà Casa Elena ha elaborat un informe en què explica el plat típic nadalenc de cada comunitat autònoma espanyola.

   Totes les regions del país comparteixen plats tradicionals, però també cadascuna té plats típics de la seva zona. Entre els més compartits es troba el rostit, però amb diferents variants. Hi ha els qui opten pel gall dindi, altres elegeixen el capó i al costat d'aquestes dues estrelles del Nadal la resta de rostits tradicionals: be, pollastre, porcell, pularda...

   Aquests són els plats típics de cada comunitat:

GALÍCIA

   A Galícia és popular menjar coliflor amb bacallà cuit i, per descomptat, marisc: crancs, nècores, escamarlans, vieires, llamàntols i percebes, tots regats amb vins de la zona com el Ribeiro i l'Albariño.

ASTÚRIES

   La riquesa de les terres d'interior i del litoral fan que Astúries tingui una tradició gastronòmica excepcional. Com a plat principal destaquen el cabrit a la sidra, la crema de nècores i el pollastre de corral al seu propi suc. Per postres, les 'casadiellas', que són una espècie de crestes farcides de massa de nous mòltes amb mel i perfumades d'anís.

CANTÀBRIA

   El plat típic d'aquesta comunitat són els cargols a la muntanyesa i, entre els peixos, destaquen els seitons a la cassola, el llobarro, la daurada, el besuc i el turbot. Per a les postres, les pastes fullades de Torrelavega són obligatòries.

EL PAÍS BASC

   Al País Basc tenim la col amb oli i alls i peixos com el besuc. Antigament, també ens podíem trobar la tan cobejada angula que ha donat pas a altres entrants a base de marisc. Pel que fa a les postres, destaquen la 'goxua' i la 'intxaursalsa' --una espècie de sopa a base de nous, sucre i llet-- i la compota.

NAVARRA

   A més del bacallà amb all i la carn de be al chilindrón, a Navarra no poden faltar els seus tradicionals espàrrecs a més de postres típics com les compotes de fruites gebrades o les ametlles garapinyades.

LA RIOJA

   Per la seva banda, a La Rioja durant aquestes dates es delecten gràcies al card amb ametlles característic de la regió. A més el porcell és un clàssic en els sopars nadalencs de La Rioja, sempre acompanyat d'un bon vi de la zona.

ARAGÓ

   A Aragó també gaudeixen del card, però a diferència de La Rioja, prefereixen adornar amb beixamel en comptes de amb ametlles. El rostit d'anyell no falla any rere any a sobre de la taula. A Aragó, saben el que fan.

CATALUNYA

   Ja al Mediterrani, com a plat característic de Catalunya hi ha l'escudella i la carn d'olla, que és el 'cocido' català, i la sopa de galets, indispensable per Nadal. A més, els canelons per Sant Esteve tampoc podran faltar a les taules catalanes el pròxim 26 de desembre.

COMUNITAT VALENCIANA

   A la Comunitat Valenciana, un sopar popular és la tupinada de pilotes, una sopa acompanyada de boles que, generalment, són de magre de porc i vedella, amb ou, julivert i pinyons.

MÚRCIA

   A Múrcia és molt típic fer amuntegament de dolços casolans quan s'acosten aquestes dates tan assenyalades. En les postres, no poden faltar les tradicionals coques de Nadal murcianes realitzades amb cítrics i anís en gra.

ILLES BALEARS

   A Balears podem trobar diferències entre unes illes i altres. A Mallorca es menja sopa farcida i truja mallorquina; a Eivissa, se sol gaudir la llet d'ametlla, i a Menorca el cuscussó, unes postres fetes amb llard de vaca, mel, sucre, pa picat, ametlla picada, canyella i ratlladura de llimona.

COMUNITAT DE MADRID

   Retornant a l'interior de la península, els habitants del Madrid més castís acompanyaran els tradicionals rostits espanyols amb llombarda i amanida d'escarola i granada.

CASTELLA I LLEÓ

   Castella i Lleó és la comunitat per excel·lència dels rostits. Qui no ha gaudit d'un exquisit be o porcell a Segòvia? En les postres podrem degustar les mantegades de Sòria i els rovells d'Àvila, uns dolços de gran tradició nadalenca.

CASTELLA-LA MANXA

   A la capital de Castella-la Manxa és comú gaudir dels rollets, les galetes d'ametlla, les mantegades d'anís i els tradicionals massapans de Toledo. El porcell també és un plat que no sol faltar durant aquesta època de l'any.

EXTREMADURA

   Per la seva banda, els extremenys solen sopar gall dindi trufat, turmes de terra, garrí al forn, card i pollastre en escaldum. Per postres, les mandarines gratinades solen posar el toc dolç als menús de la província de Càceres. Els excel·lents embotits i pernils de la Sierra de las Villuercas són una obligació.

ANDALUSIA

   Andalusia té una rica gastronomia i excel·lent matèria primera. Destaquem el caldo al Jerez o la sopa de 'picadillo' entre els primers, per continuar amb gall dindi trufat o 'carrilladas'. Un bon plat de pernil de jabugo i unes olives amanides hauran de ser els entrants del menú. En les postres, vam trobar la seva influència àrab i jueva, per la qual cosa vam trobar moltes receptes a base de mel i ametlles.

ILLES CANÀRIES

   Per finalitzar, en un menú nadalenc canari trobarem 'papas arrugadas amb mojo picón' i postres com la llet crema, els 'chafarreños' i els torrons de melassa i polenta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés