Actualitzat 27/01/2015 17:08

Un curt relata la història del forat del Carmel deu anys després

L'Esboranc del Carmel
Foto: L'ESBORANC DEL CARMEL

Els veïns es pregunten fins quan seguirà provisional la 'Plaça de l'Esvoranc'

BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

L'enfonsament d'edificis al barri barceloní del Carmel tindrà a partir d'aquest dimarts el seu relat a la xarxa en format curt, quan es compleixen deu anys del forat que va afectar més de 70 edificis i va obligar a desallotjar més de 1.280 veïns.

   En declaracions a Europa Press, el seu director, Franc Pérez, ha explicat aquest dilluns que 'L'esvoranc del Carmel' té per objectiu recordar, però no dramatitzar "perquè no està fet per reobrir ferides, tot i que n'hi ha algunes que encara continuen obertes".

   Pérez tenia 17 anys quan van passar els fets i ara, amb el suport de l'associació de comerciants Carmel Comerç, del Mercat del Carmel i del Cercle Artístic del Barri, ha editat aquesta cinta que és "un conte dels fets narrat per nens del col·legi Santa Teresa", que va ser desallotjat després d'una fuga de gas provocada pel corriment de terra i els alumnes del qual van ser desplaçats durant prop de cinc mesos a altres centres.

   "No crec que ningú pugui dubtar de la sensibilitat i de la innocència d'un nen quan explica uns fets", ha relatat el director per defensar la cura amb la qual ha tractat el succés en el curt, que veurà la llum a partir de les 00.00 hores d'aquest dimarts en diverses xarxes socials.

   Segons el director, portaveu dels comerciants del barri, el teixit comercial es va enfonsar després del forat i uns anys després els va afectar la crisi: "Al barri diem que nostra crisi ha començat fa deu anys", ha ironitzat.

   Pérez ha recordat que la zona directament afectada, que no té nom però que els veïns l'anomenen 'El parc del Forat', era plena de botigues que van tancar i que el carrer Sigüenza, llavors eix comercial del barri, està ara "deserta de comerços".

EL PARC DEL FORAT

   El portaveu de l'associació de veïns, Fernando González, ha explicat aquest dilluns en declaracions a Europa Press que no han complert amb el que es va prometre al barri i, tot i que ha reconegut que els afectats van quedar satisfets amb les indemnitzacions i que se senten còmodes amb les noves cases que l'Administració els va oferir, "encara recorden tot el que van perdre".

   Una de les promeses incomplertes va ser aixecar un edifici per a estudiants sense recursos emancipats a l'espai que ocupava l'edifici que es va enfonsar i els dos adjacents que van abatre.

   "La Plaça de l'Esvoranc segueix provisionalment des de fa deu anys", ha dit Pérez, que ha recordat que el projecte preveia que, quatre anys després dels fets, el parc infantil amb una tanca perquè els nens no accedeixin a la carretera deixaria pas al citat edifici.

   "Els últims anys de la legislatura de l'alcalde Jordi Hereu (PSC) no es va fer, i l'actual ha estat una legislatura perduda. No s'ha fet res", ha explicat el portaveu dels veïns.

   Malgrat que els geòlegs van dir que l'enfonsament es va produir a causa de la falla que travessa el subsòl del barri situat en un turó, els veïns recorden que la zona es va omplir en el seu moment amb cascos i runa i que a sobre s'hi va col·locar terra tova.

   "No es van fer els sondejos adequats. Van fer un túnel de 15 metres d'alt, a sobre hi havia deu metres més de terra tova i només set o vuit metres de terra dura", ha lamentat González.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés