Publicat 23/5/2019 15:08:50 +02:00CET

La CUP demana que 700 contractes de serveis externalitzats tornin a l'Ajuntament

26M.- La CUP Demana Que 700 Contractes De Serveis Externalitzats Tornin A l'Ajuntament
EUROPA PRESS

BARCELONA, 23 maig (EUROPA PRESS) -

La candidata de la CUP a l'Alcaldia de Barcelona, Anna Saliente, ha proposat aquest dijous que l'Ajuntament municipalitzi uns 700 contractes de serveis municipals que té externalitzats en el marc de la seva aposta per "un sector públic fort", i en aquest sentit ha plantejat un decret d'alcaldia per iniciar un procés de recuperació dels serveis.

Saliente ha destacat que la meitat dels treballadors que presten serveis municipals, uns 15.000, ho fan a través d'empreses privades, i que la majoria de serveis es troben en mans de multinacionals, ha dit en una roda de premsa aquest dijous a l'agència Efe.

La candidata ha proposat fer estudis per a la finalització dels contractes, prioritzar els serveis d'atenció a les persones com les Cases d'Acolliment per a dones i nens que han patit violència masclista, el Centre d'Urgències i Emergències Socials, el Servei d'Atenció als Homes i el Servei de Teleassistència, entre d'altres.

També ha suggerit que en cas d'incompliment d'un contracte licitat, l'administració tingui el dret d'actuar contra la garantia dipositada, així com recuperar la gestió pública quan venci cadascun dels contractes.

CANCEL·LACIONS I INDEMNITZACIONS

Saliente també ha plantejat la possibilitat de "rescatar" el servei, és a dir, que el municipi pugui cancel·lar en qualsevol moment el contracte per interès públic en cas d'arribar a un acord amb l'empresa concessionària, en cas contrari, la CUP proposa indeminzar l'empresa per danys i perjudicis, però "d'una manera gradual" i prioritzant els serveis que estan a punt d'acabar.

Ha proposat fer estudis de viabilitat d'aquests serveis un any abans de la seva finalització; també ha plantejat que la remunicipalització de serveis se subrogui a tots els treballadors, que han de "tenir un paper central".

El número quatre, Marc Cerdà, ha instat al tancament de la planta de Tersa al Besòs abans del 2024, a la paralització de dues noves terminals del Port de Barcelona, a abaixar les tarifes del transport públic, i a recuperar la gestió de l'aigua per als veïns, assumptes en els quals ha desafiat ERC que es posicioni.

També ha incidit en la gestió de residus que, amb uns 200 milions d'euros de licitació, continuarà en mans privades perpetuant, al seu parer, un model ineficient pel que fa a reciclatge que cal recuperar per a l'Ajuntament: "Cal avançar cap a un model de residu zero i de porta a porta".

CARA A CARA

Preguntada sobre el cara a cara que protagonitzaran aquest divendres els candidats de BComú, Ada Colau, i ERC, Ernest Maragall, ha considerat que és una "idea absolutament falsa o fictícia" creure que la lògica de l'Ajuntament és presidencialista i que l'important és qui sigui alcalde.

"És una visió errònia", ha dit Saliente, que considera que les dues forces no són tan diferents i que és més important saber amb quines formacions faran acords: si amb el bloc de la repressió, en referència al PSC, o amb l'esquerra transformadora, en referència al seu partit.

En ser preguntada què farà aquest dissabte en la jornada de reflexió, la candidata ha avançat que a banda de participar en fotos de candidats, celebrar una barbacoa i formar apoderats a la tarda, dedicarà la nit a "veure la final de la Copa del Rei i la xiulada a l'himne".