Publicat 10/7/2020 22:14:11 +02:00CET

Cuixart: "L'Estat espanyol no decidirà mai qui és el president d'Òmnium"

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, arriba a l'empresa Aranow (situada en el polígon de Sentmenat), de la qual és president i fundador, procedent de la presó barcelonina de Lledoners (on roman des de 16 d'octubre de 2017) amb un pe
Pau Venteo - Europa Press - Archivo

Mauri ha estat reelegit com a vicepresident amb gairebé tots els vots

BARCELONA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha advertit aquest divendres que "l'Estat espanyol no decidirà mai qui és el president d'Òmnium, perquè ni Franco va poder acabar amb Òmnium".

En un vídeo projectat durant l'assemblea general telemàtica, ha dit que un dels seus objectius ha estat mantenir la determinació per sortir de la presó com a president de l'entitat "per no cedir al xantatge de l'Estat, també per respecte als milers de socis i a la ciutadania en general".

Les paraules de Cuixart són un avanç del missatge que Òmnium farà públic aquest cap de setmana, quan complirà 1.000 dies a la presó.

En l'assemblea, el vicepresident, Marcel Mauri, ha estat reelegit amb gairebé tots els vots --19.944 de 20.000--, i en la seva intervenció ha aprofitat per criticar la "anomalia" d'haver de celebrar aquest acte sense la presència de Cuixart.

"Avui, els més de 183.000 socis ens hem reafirmat en el compromís de treballar per la llengua, la cultura, per construir un país en el qual ningú pugui acabar a la presó per exercir drets fonamentals com el dret a l'autodeterminació, i en el compromís per la república catalana", ha apuntat.

Sobre la monarquia, ha acusat Felipe VI de justificar "la repressió i la violència policial de el 1-O" i li ha advertit que no serà ben rebut si va el 17 de juliol a Catalunya.

RENOVACIÓ DEL 50% DE LA JUNTA

Uns 20.000 socis d'Òmnium han renovat la meitat dels 24 membres de la Junta d'Òmnium, tal com preveuen els estatuts, la qual cosa ha permès que s'incorporin a l'òrgan: Neus Torbisco, exlletrada interina en el TEDH; Umair Donar, mediador intercultural; Paco Poch, doctor en Comunicació i productor de cinema, i Joan Pujolar, expresident de la Societat Catalana de Sociolingüística.

Renoven en el càrrec de vocal Joan Vallvé, exconseller d'Agricultura; la dissenyadora i empresària Blanca de Llobet; l'enginyer industrial, Òscar Gimeno; l'advocada Marta Garsaball; Maria Majó, educadora social, mestra i filòloga; la politòloga Montse Ortiz, i l'advocada Marina Gallé.