Publicat 26/01/2014 16:56

Creu Roja combat el "rebuig" dels fills cap a les seves mares preses a Can Brians

Cárcel de Can Brians
EUROPA PRESS

Quan els nens tenen menys de tres anys els voluntaris els porten a la guarderia

BARCELONA, 26 gen. (EUROPA PRESS) -

Creu Roja de Catalunya combat el "rebuig" que molts fills de les preses de Can Brians senten cap a les seves mares pel fet d'estar recloses i el distanciament que aquesta situació entranya, a través d'un projecte pioner a l'Estat que es basa en activitats conjuntes i trobades.

Ho ha explicat a Europa Press la coordinadora de l'Assemblea Comarcal de Creu Roja de Catalunya al Baix Llobregat Nord --la més pròxima a la presó de Can Brians--, Isabel Canals, que ha destacat que l'entitat humanitària treballa amb 27 mares del conjunt de 250 preses.

Els fills de les internes als centres penitenciaris són separats de les seves mares quan aquestes entren a la presó, a menys que el nen hi hagi nascut al període de reclusió: "Els nadons poden quedar-se amb elles fins que compleixin tres anys".

Quan estan embarassades, les preses a Can Brians es traslladen al centre penitenciari Wad-Ras de Barcelona, on Creu Roja també realitza un programa específic de seguiment dels petits.

"Les portem a la guarderia, els traiem al carrer, passegem amb ells", ha manifestat Canals, que ha destacat que els nens passen els seus primers anys acompanyats de la mare, però en espais que no estan adequats a les seves necessitats.

ENTORN HOSTIL

Una vegada separats als tres anys, mare i fill només es veuen en visites programades, en un entorn "hostil i fred" que desemboca en un irremeiable distanciament i una carència de vincles afectius.

Tot i això, Canals ha explicat que els nens no adopten la mateixa actitud en el cas dels pares presos, als quals fins i tot arriben a idealitzar.

"Resulta necessari enfortir els vincles que la presó trenca amb les mares i oferir suport a una infància en dificultat social", ha valorat Canals, que ha destacat la importància de suavitzar els danys col·laterals que provoca l'ingrés a la presó d'una mare.

El principal objectiu de l'entitat humanitària és enfortir la relació entre les mares i els fills i intentar mantenir-la durant el temps que perduri el període d'internament.

Per a això, organitzen trobades i activitats, la principal d'elles l'1 de maig, quan mares i fills es reuneixen en un ampli espai de la presó i realitzen jocs d'equip i tallers.

GARANTIR EL BENESTAR

"L'èxit" d'aquesta iniciativa ha desencadenat en una ampliació de l'actuació de Creu Roja: a partir d'ara, l'entitat farà un seguiment dels nens que fora de la presó viuen amb familiars i no en un centre d'acollida per garantir el seu benestar.

"Molts viuen en contextos molt precaris, alguns amb el pare i la mare a la presó", ha dit Canals, que ha destacat que l'entitat humanitària oferirà seguiment mèdic i escolar als petits, entre d'altres reforços.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés