Actualitzat 10/07/2014 13:49

Creen un mètode pioner per identificar els ictus més greus a l'ambulància

Car Ruti y el SEM ceran un método para casos de ictus
DEPARTAMENT DE SALUT

BARCELONA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), conegut com Can Ruti, i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) han desenvolupat un mètode pioner al món que permet identificar els pacients amb ictus més greus a l'ambulància.

Segons ha explicat a Europa Press la doctora de Can Ruti Natàlia Pérez de la Ossa, el mètode es basa en l'escala de valoració neurològica Race, dissenyada pel mateix centre el 2010: "L'hem adaptada als coneixements dels tècnics d'ambulància perquè ells mateixos puguin detectar la gravetat del cas".

Des de l'ambulància s'avaluaran cinc aspectes del pacient i es puntuaran del 0 al 9 en funció de la gravetat i, si el resultat és superior a 4, el pacient no es derivarà a un dels 14 hospitals catalans que formen part del codi ictus, sinó que es traslladarà a un dels cinc hospitals de referència que disposen de tècniques més avançades.

Aquest procés pot reduir en "entre una i tres hores" l'abordatge dels pacients a un hospital, la qual cosa en redueix les seqüeles i millora la qualitat de vida després de l'accident cerebral, que protagonitza la primera causa de dependència a Catalunya i té una taxa de mortalitat del 13%.

Els símptomes que s'avaluen des de l'ambulància són la desviació de la cara, la boca i els ulls, la debilitat dels braços i les cames, i la pèrdua de la parla i del coneixement, cosa que fins ara no es puntuava, per la qual cosa es tractava tots els pacients per igual.

"Fins ara tots anaven a un dels 14 centres indicats, però els greus tornaven a ser traslladats a un hospital terciari, cosa que allargava el procés", ha dit Pérez de la Ossa, que ha precisat que en els casos d'ictus el temps és molt important, perquè a mesura que passa es van destruint més neurones.

10.000 CASOS L'ANY

Anualment, els hospitals catalans tracten uns 10.000 ictus i la meitat són traslladats per ambulàncies del SEM: "Una prova pilot ha demostrat que el 20% d'ictus que recollim són greus, i amb el nou mètode seran atesos més ràpid i de manera més adequada", ha explicat a Europa Press el responsable de Processos Clínics del SEM, Xavier Escalada.

Ha destacat que, de moment, estan capacitats per aplicar el nou mètode uns 2.000 tècnics sanitaris de transport urgent, però es preveu que fins a final d'any estiguin formats els 4.000 que hi ha a Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés