Publicat 3/7/2020 21:43:42 +02:00CET

Coronavirus.- Vergés afirma que els casos a Lleida "seguiran creixent uns dies més"

La consellera de Salut, Alba Vergés, i l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo.
EUROPA PRESS

Demana "sortir per l'imprescindible" i no fer molta vida social

LLEIDA, 3 jul. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha assegurat aquest divendres que els casos de coronavirus a Lleida "seguiran creixent uns dies més" i que per a controlar aquest creixement s'han pres mesures per reforçar l'Hospital Arnau de Vilanova en instal·lar al costat una carpa del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

La consellera ha fet aquestes declaracions al centre hospitalari acompanyada de l'alcalde, Miquel Pueyo, en una roda de premsa en què ha avançat que el Procicat valorará "les dades de salut i la situació epidemiològica per a prendre decisions".

La carpa té com a objectiu garantir espai suficient, preservar circuits diferenciats i discriminar entre els pacients que acudeixen a les urgències del centre amb símptomes de Covid-19 dels quals ho fan per qualsevol altre motiu.

Ha explicat que aquest divendres s'ha reunit amb responsables de la Diputació, Consell Comarcal del Segrià, Ajuntament de Lleida i altres ajuntaments del Segrià, Mossos d'Esquadra, Protecció Civil, el SEM i el Departament per tractar aquest augment i veure quines mesures prendre.

Vergés ha afegit que en la trobada s'ha parlat de la necessitat de reduir la mobilitat en tots els àmbits, és a dir, sortir per l'imprescindible.

"Hem de sortir per l'imprescindible, no moure'ns, no fer vida social molt activa, intentar reduir els contactes, el nombre de gent diferent amb la qual fem coses per reduir el risc de transmissió", ha dit.

CREIXEMENT

La consellera ha detallat el creixement diari de casos positius a la ciutat de Lleida i la comarca del Segrià (Lleida), com ho demostren les taxes d'incidència acumulada en 14 i set dies, en el sentit que les dels set últims dies són "bastant més elevades" que les de la setmana anterior.

Ha precisat que aquesta incidència està influint en aquest hospital, com ho demostra el fet que el passat dia 22 de juny havia ingressades sis persones en planta i quatre a l'unitat de vigilància intensiva (UCI) i ara són 21 en planta i sis a la UCI.

Vergés ha assenyalat que la majoria de tots els casos detectats tenen símptomes lleus o són asintomátics i ha recordat que, a pesar que els indicadors de l'epidèmia a Lleida indiquen un creixement, l'augment de casos també respon a una major i cuidada detecció, gràcies a fer "moltes proves" que permeten un major seguiment.

Per a Vergés, altres dispositius de tipus social, la contenció i la detecció de l'atenció primària, l'hospitalització a domicili o la petició que els pacients de la Franja d'Aragó vagin a l'Hospital de Barbastro són accions que "ajuden a preservar la capacitat assistencial" de l'hospital de Lleida.

BROTS

La gerent de la Regió Sanitària de Lleida i de la Regió sanitària Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha assegurat que a la regió sanitària de Lleida s'ha detectat un brot nou en una empresa hortofrutícola amb el que ja són vuit els comptabilitzats, als quals se suma un en una barbacoa a la Val d'Aran.

Amb el nou brot hi ha quatre en empreses hortofrutícolas, un en una agroalimentària, dues en residències, una d'elles d'ancians, i un altre en una comunitat de veïns.

Gran part dels nous casos es donen entre joves i persones sense llar, temporers que Salut ha traslladat a la casa de colònies la Manreana, l'hotel Rambla i el Nastasi, on també passen el confinament els seus contactes estrets.

Segons Divina Farreny, entre els hotels i la casa de colònies hi ha 116 persones, 51 d'elles han donat positiu en les proves de la Covid-19.

El Departament ha informat aquest divendres, amb les dades comptabilitzades de l'epidèmia, que hi ha 4.030 casos coronavirus a la província de Lleida, 60 més que en el balanç del dijous, quan el nombre de nous casos, respecte a les dades del dimecres, era superior, amb un increment de 128.