Publicat 24/8/2020 14:59:02 +02:00CET

Coronavirus.- Torra anuncia la prohibició de reunions de més de deu persones a Catalunya

El president Quim Torra en la reunió de seguiment telemàtica del covid-19
@GOVERN

Argimon: "Hem retrocedit tres setmanes i les hem de recuperar"

BARCELONA, 24 ago. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dilluns la prohibició de les reunions socials de més de deu persones, tant en l'àmbit públic com a privat, per reduir els contagis de coronavirus, i ha assenyalat que un 70% dels nous contagis es produeixen en trobades socials.

En roda de premsa al costat de la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, Torra ha dit que és necessari un nou esforç col·lectiu perquè "sí o sí" Catalunya ha de tornar a treballar i obrir les escoles, i ha admès preocupació pels increments dels últims dies després d'haver-se produït una estabilització.

Torra ha advertit que Catalunya es juga en les properes tres setmanes "gairebé tot el que passarà a la tardor i a l'hivern", i ha demanat un compromís de solidaritat permanent, per baixar l'activitat, reduir la interacció social, complir estrictament les mesures i aplanar la corba de contagis.

A més d'aquesta prohibició de les reunions socials de més de 10 persones que aprovarà per 15 dies, que no inclou les activitats laborals i el transport, Torra ha dit que es manté la restricció de l'oci nocturn, les limitacions horàries en la restauració, la prohibició de fumar i botelló al carrer, i ha apel·lat a la distància social i la mascarilla.

"Hem de ser capaços de frenar la corba", ha subratllat Torra, per fer front al retorn al treball i les aules, i ha dit que la 'operació setembre' que engega dependrà de tot el món, davant la importància del comportament individual.

Ha dit que en els diferents cribatges massius s'ha detectat un 2,4% de positius asintomáticos, i ha explicat que en enquestes realitzades a la Regió Sanitària Metropolitana Nord, un 13% de persones ha admès que no complia l'aïllament.

AUTOCOMPROMISO I RADAR COVID

Per això, Torra ha avançat que en els cribatges que es facin a partir d'ara es farà una declaració autoresponsable d'aïllament, que Argimon ha precisat que no s'obligarà a signar, però que ha definit com un "contracte social".

Torra també ha dit que aquesta setmana s'acabarà de fer les proves de l'aplicació Radar Covid, amb la voluntat que s'engegui a principis de setembre i que s'arribi al milió d'usuaris a Catalunya, i que el Govern està ultimant una campanya de comunicació per conscienciar de la importància de les properes tres setmanes.

També ha dit que aquesta mateixa setmana s'engegarà un comitè executiu de crisi, en el qual l'acompanyaran el vicepresident Pere Aragonès; els consellers Meritxell Budó, Miquel Buch, Alba Vergés i Josep Bargalló, i els secretaris de Salut Pública i Centres Educatius.

Argimon ha alertat que Catalunya ha "retrocedit tres setmanes i les ha de recuperar", perquè no pot continuar de la mateixa forma, i ha advertit que en els propers dies apareixeran més casos i s'ha de detenir la progressió sent el més proactiu possible.

RESTRICCIONS EN EL VALLÈS

Vergés ha detallat que en quatre poblacions del Vallès Oriental i Occidental --Terrassa, Granollers, Els Franqueses i Canovelles-- ha estès les restriccions que es van plantejar per a Reus (Tarragona) divendres passat, que passen per reduir la interacció social, a un 50% l'aforament en interior i terrasses de bars i restaurants i al 33% els serveis religiosos.

La consellera de Salut ha demanat "conjurar-se" per reduir la incidència del virus a Catalunya per encarar el retorn massiu als treballs i l'escola, treballant com s'ha fet amb els consistoris i tots els sectors per reprendre l'activitat, i ha dit que l'actual xifra d'ingressats en hospitals, amb 672, no és meyspreable, per la qual cosa ha advocat per aturar la transmissió i els casos nous.

Contador