Publicat 4/6/2020 14:57:04 +02:00CET

Coronavirus.- El Síndic de Greuges reclama un "gran pacte" per incentivar inversions

Síndic de Greuges, Rafael Ribó (Arxiu)
EUROPA PRESS - Archivo

Ribó demana "reformes estructurals" arran de la pandèmia

BARCELONA, 4 juny (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha reclamat aquest dijous "un gran pacte de país" enfront de la pandèmia de coronavirus que permeti canvis i inversions en matèria de salut, serveis residencials, educació, medi ambient i economia, entre d'altres.

Ribó ha demanat en roda de premsa telemàtica "consens polític i parlamentari a escala catalana i escala espanyola" per la crisi sanitària en el marc de la presentació de l'informe 'Salut i drets en la crisi de la COVID-19'.

El Síndic ha traslladat aquest informe al president de la Generalitat, Quim Torra, i ha posat damunt de la taula un possible debat parlamentari sobre el pacte que proposa: "Falten reformes estructurals".

"No té sentit estar uns contra uns altres en el Parlament quan hem d'impulsar una reforma radical per a la cura de les persones. El sistema de salut català requereix una inversió de pràcticament el doble que l'actual", ha afegit.

Ribó ha destacat el "immens" esforç que han realitzat els professionals sanitaris, la bona resposta en l'ús i la readaptació dels mitjans i les instal·lacions i la cooperació entre l'àmbit públic, concertat i privat.

Així mateix, ha reivindicat la necessitat de disposar dels recursos materials i humans necessaris per afrontar la crisi i garantir el descans al personal que ha estat en primera línia durant la pandèmia, per la qual cosa ha insistit en ampliar el finançament.

RESIDÈNCIES

Sobre els centres residencials --un dels focus més afectats pel coronavirus--, ha insistit a disposar de "més informació i més transparència" en el circuit de residències de Catalunya.

Ribó ha demanat "canviar el valor de les persones d'edat avançada perquè siguin considerades ciutadans de primer nivell", i ha insistit que aquesta reflexió s'estengui a totes les capes de la societat.

També ha cridat a revisar el model residencial actual i la seva capacitat d'afrontar la pandèmia, potenciar recursos alternatius que permetin que el sistema d'atenció social estigui "més descentralitzat i dispers" amb un menor nombre d'usuaris.

EDUCACIÓ

En l'àmbit educatiu ha ressaltat l'atenció de l'alumnat amb necessitats específiques, així com la falta d'acompanyament i la falta de relació amb els companys, que comporten "un risc a llarg termini en la seva trajectòria" acadèmica.

Ribó també ha mostrat la seva preocupació per aquells alumnes que han sofert els efectes de la bretxa digital, que arran del confinament pot haver-se "ampliat de forma dràstica".

ESTAT D'ALARMA

Sobre la declaració de l'estat d'alarma, Ribó ha subratllat que ha limitat els drets i llibertats, en particular aquelles vinculades a la circulació, reunió i manifestació, encara que "ha permès prendre les mesures que s'han pres" enfront de la pandèmia.

Ha assegurat que hagués estat "més efectiu i productiu" un binomi integrat per l'estat d'alarma i la presa de decisions amb respecte a l'autogovern de les comunitats autònomes.