Publicat 17/6/2020 19:25:09 +02:00CET

Coronavirus.- El pressupost post-Covid de Colau passa el primer tràmit amb l'abstenció d'ERC

Façana de l'Ajuntament de Barcelona amb un dibuix d'un arcoiris.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

La proposta se sotmetrà a un període d'al·legacions i es votarà definitivament el 24 de juliol

BARCELONA, 17 juny (EUROPA PRESS) -

La comissió d'Economia i Hisenda de Barcelona d'aquest dimecres ha aprovat inicialment la modificació del pressupost de 2020 que té com a objectiu destinar 90 milions d'euros per pal·liar els efectes del coronavirus.

El Govern municipal ha comptat amb el vot favorable de JxCat, Cs, PP i BCN Canvi, mentre que ERC s'ha abstingut, i la modificació se sotmetrà ara a un període d'al·legacions per votar-se de forma definitiva en el ple del 24 de juliol.

El líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha justificat la seva abstenció en què l'Ajuntament no té llum verda per usar el superàvit de 161 milions: "Sense modificar la normativa vigent, la proposta queda en paper mullat", ha advertit.

Elsa Artadi (JxCat) ha lamentat que la proposta no inclogui la via del deute i ha proposat establir mecanismes de seguiment, encara que ha admès que "no és cap secret que la modificació pressupostària s'aprovarà".

La presidenta de Cs a Barcelona, Luz Guilarte, ha demanat al Govern municipal que comenci a pensar als pressupostos de 2021, mentre que Josep Bou (PP) li ha reclamat que les mesures dels comptes post-Covid tinguin en compte als més afectats.

Eva Parera (BCN Canvi) ha criticat que s'hagi optat per una modificació de crèdit perquè "lliga de mans" a l'Ajuntament de cara als pressupostos de 2021, i ha afegit que el fons de 90 milions li sembla insuficient.

El regidor de Pressupostos, Jordi Martí, ha agraït el suport dels grups a la proposta i s'ha compromès a seguir treballant junts en ella fins al ple del mes de juliol, i la regidora d'Hisenda, Monsterrat Ballarín, ha demanat "generositat" als partits.

310 MILIONS DE DÈFICIT

L'Ajuntament ha calculat que el dèficit en les arques públiques és de 310 milions d'euros: 243 milions per la baixada d'ingressos i 67,6 en despeses extra per compensar dèficits d'entitats associades, serveis concesionados i inversions extraordinàries pel Covid-19.

Enfront d'aquest dèficit de 310 milions, Martí ha subratllat que el projecte de modificació pressupostària planteja estalviar fins el 400 milions: "Ens quedarien 90 per a un fons Covid-19. Dedicar-ho a emergència social i econòmica".

Aquests 400 milions sortirien de: 160 milions de romanent de tresoreria; 60 de l'ús del fons de contingència; 65 en estalvis de l'atur d'execucions, com les obres dels Glòries; 90 en posposar inversions, i 25 per estalvi en despeses "no indispensables".