Publicat 18/6/2020 22:25:47 +02:00CET

Coronavirus.- El Parlament aprova una moció per garantir les beques menjador durant l'estiu

Ple del Parlament de Catalunya.
POOL

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció del PSC-Units que crida a fer front a l'emergència educativa derivada del coronavirus amb mesures dirigides a la reobertura dels centres i de cara a la planificació del proper curs escolar, així com l'eliminació de la bretxa digital, garantir les beques menjador durant l'estiu i atendre a les necessitats educatives especials dels alumnes que ho requereixin.

El ple ha aprovat per unanimitat garantir les beques menjador fos del període lectiu, així com impulsar un pla d'acció contra la bretxa digital per garantir la disponibilitat d'equipament informàtic i la connectivitat als estudiants, i reforçar la capacitació digital d'alumnes, docents i centres.

La moció fa una crida al Govern a "exercir un lideratge educatiu que situï el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats" al centre de qualsevol pla de minimització de l'impacte social del Covid-19, i que impulsi un model de gobernança educativa corresponsable amb els ens locals i centres educatius, alguna cosa que han recolzat tots els grups excepte la CUP i el PP, que s'han abstingut.

En aquest sentit, la diputada del PSC-Units Ester Niubó ha apuntat a la necessitat que la Conselleria d'Educació de la Generalitat planifiqui mesures concretes, ja que "s'ha traslladat massa responsabilitat als centres educatius sense instruccions clares".

I ha cridat el Govern a concretar què recursos propis aportarà per fer front a l'emergència educativa, després dels "2.000 milions d'euros anunciats pel Govern per a les comunitats autònomes per fer front a la despesa educativa".

Ha celebrat també haver pogut arribar amb ERC i els comuns a un acord per garantir fórmules durant els mesos d'estiu amb l'objectiu de "garantir la suficiència alimentària als alumnes més vulnerables en el període no lectiu".

BRETXA DIGITAL

La diputada de Cs Sonia Sierra ha expressat el seu suport per donar resposta a "els alumnes que no tenen ordinador o Internet, que no accedeixen a l'educació en les mateixes condicions", i ha dit que amb la pandèmia aquesta situació s'ha notat més, després del que ha retret a ERC i JxCat no haver aprovat en el seu moment una proposició de llei de Cs per garantir la gratuïtat dels llibres de text, ha dit.

La republicana Mònica Palacín ha considerat que la moció és una mostra de la voluntat positiva de trobar solucions a la complexitat de la situació, i ha assenyalat la "lleialtat" de la Conselleria d'Educació amb el Ministeri a l'hora de prendre decisions i arribar a acords, i creu que ara és moment que el Ministeri també ho sigui amb el Govern i que realitzi una tornada de competències, segons ella.

Des de JxCat, Anna Erra ha sostingut que la pandèmia ha evidenciat que l'escola té un paper "essencial i necessari" i creu que cal reivindicar el caràcter socializador de l'escola presencial, i ha elogiat a la Conselleria a l'hora de planificar amb els actors socials la reobertura escolar, amb l'objectiu de vetllar per la seguretat, la conciliació familiar i la major presencialitat possible.

SISTEMA EDUCATIU

El diputat dels comuns Marc Parès ha manifestat que, encara que la seva formació es mostra favorable a la moció, considera que no afronta canvis estructurals, sinó que se centra en la situació concreta del Covid-19, i creu que l'augment de plantilles de professors i la disminució de ràtios per seguir les recomanacions sanitàries haurien de ser qüestions permanents.

Des de la CUP, Carles Riera ha fet una crida a la lluita contra la segregació escolar, avançar cap a la conciliació política transversal --amb acords amb sindicats en aquest àmbit--, el treball i l'educació sense sobrecarregar a les escoles i als docents, i ha demanat reduir ràtios i augmentar el pressupost en educació.

El diputat del PP Daniel Serrano ha posat en relleu que, per a ell, hi ha manques pressupostàries per combatre l'emergència educativa; creu que "per moltes modificacions que es facin i fons que vengen de l'Estat, no serà suficient", i ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, convocar eleccions el més aviat possible.

ESCOLA PÚBLICA

El Parlament també ha aprovat una moció dels comuns per impulsar l'escola pública i inclusiva després de l'emergència provocada per la pandèmia, que insta el Govern a avançar cap a un nou Pacte Nacional per l'Educació amb l'objectiu de revisar l'actual model educatiu.

Des dels grups de JxCat, Cs i PP s'han mostrat contraris a la moció per considerar que es contradiu a l'hora de defensar un model d'escola inclusiva a través de l'impuls de l'escola pública, ja que creuen que amb això s'exclou a l'escola concertada i als alumnes i docents que formen part d'ella.

En canvi, ERC, PSC i CUP han defensat la necessitat d'aquesta moció per avançar cap al màxim compromís dels representants polítics contra la segregació escolar després del coronavirus, promoure un nou model educatiu amb ràtios reduïdes, i garantir una resposta a la crisi que passi per atendre necessitats dels col·lectius més vulnerables.

Contador