Publicat 20/5/2020 19:16:28 +02:00CET

Coronavirus.- Madrid, Barcelona i part de CyL demanen passar a fase 1, València es queda com està

C-LM i Andalusia demanen que certes zones passin a fase 2

MADRID, 20 maig (EUROPA PRESS) -

Els governs autonòmics han començat a plantejar a l'Executiu central les seves propostes per avançar en les mesures d'alleujament del confinament de cara a l'avanç en les fases del Pla de Transició dilluns que ve, dia 25. La Comunitat de Madrid i l'àrea metropolitana de Barcelona i part de Castella i Lleó, úniques zones en fase inicial, han demanat passar a la fase 1, en la qual també ha sol·licitat romandre la Comunitat Valenciana, mentre que la resta de regions han sol·licitat avançar de forma total o parcial cap a la fase 2.

Des de dilluns passat, dia 18, el 70 per cent del territori espanyol està en fase 1 després d'avançar en aquest sentit a la Comunitat Valenciana, Andalusia i Castella-la Manxa, que ja ho havien fet parcialment, i 42 zones sanitàries de Castella i Lleó.

Els únics territoris en la fase inicial, la totalitat de la Comunitat de Madrid, l'àrea metropolitana de Barcelona i certes àrees sanitàries de Castella i Lleó, han reclamat ara al Ministeri de Sanitat passar a la fase 1 dilluns que ve, dia 25. En aquests territoris ja s'han implantat una sèrie de mesures d'alleujament com l'obertura de comerços o la pràctica de l'esport professional, encara que encara tenen limitades algunes mesures com l'obertura de terrasses o les reunions familiars en habitatges.

La Comunitat Valenciana, amb tot el territori en fase 1 des de dilluns passat, demanarà romandre així per "prudència", mentre que altres comunitats demanaran únicament que avancin certs territoris cap a la fase 2 com és el cas de Castella-la Manxa per a Conca i Guadalajara, Castella i Lleó per 26 zones sanitàries que afecten a 53.509 habitants, o Canàries per a les illes de Tenerife, Gran Canària, La Palma, Lanzarote i Fuerteventura i Balears per a Eivissa, Menorca i Mallorca.

La resta de regions ha proposat a Sanitat, que permet la remissió de documentació fins a aquest dimecres, avançar per complet a la fase 2, encara que en alguns casos amb restriccions.

-- COMUNITAT DE MADRID: El Govern d'Isabel Díaz Ayuso ha tornat a sol·licitar per tercera vegada la passada de tota la regió a la fase 1 el proper dia 25 després de les dues negatives prèvies del Ministeri de Sanitat.

Les autoritats madrilenyes van assegurar després de la segona negativa del Ministeri a accedir a aquesta fase que l'autonomia complia, al seu judici, amb els requisits marcats per Sanitat.

El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, va defensar que la regió complia amb els paràmetres reclamats, tant per capacitat assistencial (amb plans d'elasticitat davant rebrot), la seva xarxa de seguiment i vigilància de casos sospitosos i la seva capacitat per desplegar proves diagnòstiques PCR, tant a hospitals com a l'Atenció Primària.

En qualsevol cas, s'ha fixat una nova reunió bilateral entre ambdues administracions per analitzar en detall aquesta petició que serà, en principi, aquest dijous.

-- Catalunya: El Govern ha proposat que Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud passin a fase 1 de la desescalada per la pandèmia i que Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre (Tarragona) i Alt Pirineu i Aran (Lleida) avancin a la fase 2.

L'àrea metropolitana de Barcelona i el Baix Montseny (Barcelona) són les úniques zones que segueixen en fase inicial, la més restrictiva, mentre que dilluns passat van avançar les zones sanitàries de Catalunya Central, les províncies de Girona i Lleida i l'Alt Penedès i Garraf.

-- COMUNITAT VALECIANA: La Generalitat no ha demanat que la Comunitat Valenciana passi a la fase 2 i aposta per mantenir-se una altra setmana més en la situació actual per "prudència".

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha explicat que encara que "les dades són bones" i el territori valencià "epidemiológicamente va bé" des de la Genelitat valenciana han preferit ser prudents.

-- CASTELLA I LLEÓ: La Junta ha demanat que les 26 zones en fase 1 des del 11 de maig, que representen a 53.509 habitants, passin el dilluns a fase 2 i la resta del territori quedi en fase 1.

-- CASTELLA-LA MANXA: La Junta ha proposat que Conca i Guadalajara passin dilluns que ve a fase 2 de desescalada, mentre que Ciudad Real, Albacete i Toledo romanguin en fase 1.

-- ANDALUSIA: La Junta ha demanat que les vuit províncies andaluses puguin passar a fase 2, de manera que Màlaga i Granada romanguin una única setmana en aquest primer graó i no les dues recomanades per Sanitat. A més, també ha demanat que es pugui viatjar entre províncies.

ILLES I CIUTATS AUTÒNOMES

-- CANÀRIES: El Govern canari ha demanat que les illes de Tenerife, Gran Canària, La Palma, Lanzarote i Fuerteventura passin a la fase 2, unint-se així al Hierro, La Gomera i La Graciosa, que ja estan en aquesta fase des de dilluns passat.

-- BALEARS: El Govern ha demanat que tot el territori s'uneixi a Formentera i passi a fase 2, en la qual sol·licita que es pugui viatjar entre les diferents illes.

-- CEUTA I MELILLA: Ambdues Ciutats Autònomes demanen el pas a la fase 2. En el cas de Melilla, demana mantenir restriccions en matèria de transport marítim i tancament de fronteres amb el Marroc.

FLEXIBILITAT DINS DE LES FASES

-- PAÍS BASC: El Govern Basc ha demanat també avançar a la fase 2 i negocia amb l'Executiu central les mesures a aplicar en aquesta nova etapa. Entre altres qüestions, ha plantejat que l'hostaleria pugui obrir l'interior dels locals amb un aforament del 50%, i que es permeti la mobilitat entre Territoris Històrics, encara que solament per raons socioeconòmiques i no d'oci, esportius o culturals.

-- CANTÀBRIA: El Govern de Miguel Ángel Revilla ha demanat el pas a la fase 2 i mesures de flexibilitat com que es permeti la mobilitat per a la pràctica del surf, senderisme o ciclisme, en ser esports que no requereixen el contacte amb altres persones.

Així mateix, demana que es deixi agafar bolets, es permeti passejar a tota l'unitat familiar, així com obrir els terminis administratius del sector públic i les licitacions d'obres per reprendre l'activitat econòmica que ara està "parada".

-- GALÍCIA: La Conselleria de Sanidade ha tornat a demanar la mobilitat entre les províncies gallegues en la sol·licitud remesa al Ministeri de Sanitat per avançar a la fase 2.

A més, ha presentat una al·legació respecte a les visites a les residències d'avis i persones amb discapacitat, qüestió per la qual la Xunta ha realitzat un "estricte protocol", que podrà ser inclòs per cada comunitat en la fase 2, segons els ha confirmat el Ministeri.

-- NAVARRA: El Govern foral ha sol·licitat la passada a la fase 2 en tot el territori encara que amb algunes especificitats sobretot a nivell sectorial com pot ser en residències d'avis, a més de restriccions a l'accés a espectacles públics i culturals i una aposta per la diferenciació entre l'àmbit més poblat i menys quant a franges horàries.

-- MÚRCIA: El Govern murcià ha demanat el pas a la fase 2 però amb "algun tipus de restricció", encara que l'Executiu de Fernando López Miras ha evitat donar detalls sobre les mateixes.

-- ASTÚRIES: El Principat ha sol·licitat la passada de la fase 2 de tota la comunitat encara que ha plantejat la necessitat de mesures complementàries com "aixecar la suspensió de terminis administratius".

A més, proposa flexibilitat a les franges horàries i la distància des del domicili per als passejos i apunta la conveniència que es contempli la substitució de criteri d'aforament en hostaleria pel criteri de distància i altres mesures de seguretat.

-- EXTREMADURA: La Junta ha sol·licitat el pas a la fase 2 de les províncies de Càceres i Badajoz.

-- ARAGÓ: El Govern de Javier Lambán ha demanat la passada completa a la fase 2, amb el dubte de la ciutat de Saragossa. En cas que aquesta ciutat no compleixi els requisits, aposta per un Aragó a dues velocitats.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés