Publicat 10/6/2020 15:14:13 +02:00CET

Coronavirus.- L'Hospital Clínic impulsa un estudi europeu que analitzarà la resposta immunitària

El director general de l'Hospital Clínic, Josep Maria Campistol, i el conseller delegat de Cellnex, Tobías Martínez, han presentat el projecte
HOSPITAL CLÍNIC

Durarà dos anys i compta amb centres sanitaris d'Espanya, França i Itàlia

BARCELONA, 10 juny (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Clínic - Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) de Barcelona lidera un consorci europeu per impulsar un projecte d'investigació de dos anys que permeti comprendre millor el funcionament de la resposta immunitària enfront del Covid-19.

Ho han explicat aquest dimecres en roda de premsa telemàtica el director general de l'hospital, Josep Maria Campistol, el conseller delegat de Cellnex, Tobías Martínez, el director de l'Idibaps, Elias Campo, i el cap de servei d'immunologia del centre i coordinador del projecte, Manel Juan.

L'estudi té l'objectiu d'estudiar els limfòcits T --cèl·lules que exerceixen de "directors d'orquestra" de la resposta immunològica-- per desenvolupar eines de diagnòstic basats en aquestes unitats, ha concretat Juan.

El coordinador ha afegit que l'estudi vol analitzar les cèl·lules T com a teràpia: d'una banda "disminuir la inflamació mitjançant limfòcits T reguladors, i per l'altre eliminar el virus mitjançant limfòcits T efectors".

Juan ha explicat que també estudiaran la modificació genètica d'aquests limfòcits igual que en la teràpia CAR-T --una forma d'immunoteràpia personalitzada per a uns tipus concrets de limfoma i leucèmia--, encara que ha insistit "a explorar totes les opcions de teràpia cel·lular".

CONSORCI EUROPEU

L'hospital ha signat un conveni amb l'empresa de telecomunicacions Cellnex, que s'encarregarà del finançament del projecte amb cinc milions d'euros: "És la nostra forma d'aplaudir i reconèixer el treball que s'ha fet", ha comentat Martínez.

En el projecte també participaran el Banc de Sang i Teixits (BST), l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid, l'INSERM-O1183 associat a l'Hospital Universitari de Montpeller (França), l'Istituto Scientifico Romagnolo per el Studio i la Cura dei Tumori (IRST) de Meldola i l'IRCCS de l'Hospital Sant Raffaele (HSR) de Milà (Itàlia).

IMMUNOTERÀPIA

Juan ha detallat que aquesta proposta va més enllà del Covid-19 amb una durada de dos anys vista en els quals "desenvoluparan eines que els permetran assumir teràpies diferents a altres malalties".

"Gran part de la immunització se centra en la funció dels limfòcits T i les eines actuals per analitzar-ho no estan estandarditzades, són complexes. Per això és important conèixer millor aquesta situació", ha subratllat.

Sobre el projecte, Elias Campo ha explicat que "és un exemple que la immunoteràpia va mes allà del càncer i implica mes malalties de base immunològica".

ASSAIG CLÍNIC

Tot el projecte aquesta basat a "fer un desenvolupament sòlid per poder fer després un assaig clínic", però no està pensat per desenvolupar-ho ara, ha assegurat Juan.

El coordinador ha explicat que "la possibilitat d'utilització d'aquestes teràpies passa per un assaig clínic", encara que ha reiterat que no és el seu objectiu.

No obstant això, ha afegit que "si obtenen resultats sòlids en tres mesos cercaran com dur-ho a terme".