Publicat 10/06/2020 15:14

Coronavirus.- L'Hospital Clínic impulsa un estudi europeu que analitzar la resposta immunitria

El director general de l'Hospital Clínic, Josep Maria Campistol, i el conseller delegat de Cellnex, Tobías Martínez, han presentat el projecte
HOSPITAL CLÍNIC

Durar dos anys i compta amb centres sanitaris d'Espanya, Frana i Itlia

BARCELONA, 10 juny (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Clínic - Institut d'Investigacions Biomdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) de Barcelona lidera un consorci europeu per impulsar un projecte d'investigació de dos anys que permeti comprendre millor el funcionament de la resposta immunitria enfront del Covid-19.

Ho han explicat aquest dimecres en roda de premsa telemtica el director general de l'hospital, Josep Maria Campistol, el conseller delegat de Cellnex, Tobías Martínez, el director de l'Idibaps, Elias Campo, i el cap de servei d'immunologia del centre i coordinador del projecte, Manel Juan.

L'estudi té l'objectiu d'estudiar els limfcits T --cllules que exerceixen de "directors d'orquestra" de la resposta immunolgica-- per desenvolupar eines de diagnstic basats en aquestes unitats, ha concretat Juan.

El coordinador ha afegit que l'estudi vol analitzar les cllules T com a terpia: d'una banda "disminuir la inflamació mitjanant limfcits T reguladors, i per l'altre eliminar el virus mitjanant limfcits T efectors".

Juan ha explicat que també estudiaran la modificació gentica d'aquests limfcits igual que en la terpia CAR-T --una forma d'immunoterpia personalitzada per a uns tipus concrets de limfoma i leucmia--, encara que ha insistit "a explorar totes les opcions de terpia cellular".

CONSORCI EUROPEU

L'hospital ha signat un conveni amb l'empresa de telecomunicacions Cellnex, que s'encarregar del finanament del projecte amb cinc milions d'euros: "És la nostra forma d'aplaudir i reconixer el treball que s'ha fet", ha comentat Martínez.

En el projecte també participaran el Banc de Sang i Teixits (BST), l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid, l'INSERM-O1183 associat a l'Hospital Universitari de Montpeller (Frana), l'Istituto Scientifico Romagnolo per el Studio i la Cura dei Tumori (IRST) de Meldola i l'IRCCS de l'Hospital Sant Raffaele (HSR) de Mil (Itlia).

IMMUNOTERPIA

Juan ha detallat que aquesta proposta va més enll del Covid-19 amb una durada de dos anys vista en els quals "desenvoluparan eines que els permetran assumir terpies diferents a altres malalties".

"Gran part de la immunització se centra en la funció dels limfcits T i les eines actuals per analitzar-ho no estan estandarditzades, són complexes. Per aix és important conixer millor aquesta situació", ha subratllat.

Sobre el projecte, Elias Campo ha explicat que "és un exemple que la immunoterpia va mes all del cncer i implica mes malalties de base immunolgica".

ASSAIG CLÍNIC

Tot el projecte aquesta basat a "fer un desenvolupament slid per poder fer després un assaig clínic", per no est pensat per desenvolupar-ho ara, ha assegurat Juan.

El coordinador ha explicat que "la possibilitat d'utilització d'aquestes terpies passa per un assaig clínic", encara que ha reiterat que no és el seu objectiu.

No obstant aix, ha afegit que "si obtenen resultats slids en tres mesos cercaran com dur-ho a terme".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés