Publicat 6/5/2020 14:45:40 +02:00CET

Coronavirus.- La Conca d'Òdena (Barcelona) sobre passar a la fase 1: "Res ens agradaria més"

Ayuntamiento de Igualada
@AJIGUALADA

Els alcaldes es reuniran en els propers dies amb Torra i Aragonès

BARCELONA, 6 maig (EUROPA PRESS) -

L'alcalde d'Igualada (Barcelona), Marc Castells, ha assegurat que als municipis de la Conca d'Òdena els agradaria passar a la fase 1 en la desescalada per la pandèmia del nou coronavirus si no existeix perill per a la població, però que ho han de decidir les autoritats sanitàries.

En roda de premsa, ha assegurat: "Res ens agradaria més que fos així. Si és possible i si en l'àmbit de la Conca d'Òdena tenim la garantia i seguretat que l'episodi està controlat. Com vam ser especials quan ens van confinar, ens agradaria ser-ho quan ens desconfinin".

Ha remarcat que si les dades de la Conca d'Òdena indiquen que no hi ha perill els "agradaria estar en una situació diferent", i ha subratllat que si es va posar fa unes setmanes la lupa sobre aquests municipis els agradaria que ara també es posés en un sentit positiu.

Castells ha anunciat que en els propers dies els alcaldes de la Conca d'Òdena es reuniran amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, en la qual transmetran les seves inquietuds i reptes.

Preguntat per si pensen demanar per la Conca d'Òdena que el desconfinament sigui diferent al de la resta de la regió sanitària de la Catalunya central, amb realitats diferents, ha dit que en la trobada amb les autoritats "posaran sobre la taula" aquest assumpte.

MEITAT DE LLITS LLIURES A LA UCI

Castells ha explicat la millora de les dades a l'Hospital d'Igualada i en la mortalitat en les últimes setmanes: ha dit que al centre hospitalari hi ha més d'un centenar de llits disponibles i la meitat de llits a la UCI estan lliures.

Sobre la mortalitat en la Conca d'Òdena, ha explicat que s'està tornant "a poc a poc a la normalitat": la setmana del 22 al 28 d'abril de 2019 va haver-hi 13 morts, mentre que aquest any han estat 20, un repunt que ha dit que no és el de les dades de finals de març, quan en l'última setmana es van comptabilitzar 18 morts en 2019 i 90 aquest any.

No obstant això, encara que les dades estiguin millorant, ha demanat que no hi hagi una relaxació i es mantingui la distància física, l'ús de màscares i l'extrema higiene personal.

Ha assenyalat que l'aixecament per part de la suspensió temporal d'obres per part de la Generalitat permetrà reprendre la propera setmana les obres en l'Institut Badia i Margarit d'Igualada i al tram del col·lector de sanejament entre Igualada i Vilanova del Camí.

L'alcalde ha lamentat, no obstant això, que "no estigui resolt el problema de les baixes" dels treballadors de fora de la Conca d'Òdena que treballen en ella durant el període de confinament total, i ha demanat al Govern central un reial decret perquè la Generalitat pugui tramitar aquestes baixes.