Publicat 13/5/2020 17:41:55 +02:00CET

Coronavirus.- Catalunya vol assolir una despesa del 2,12% del PIB en R+D+i el 2024

El president de la Generalitat Quim Torra, en la reunió del plenari del Pn@sc
GOVERN

BARCELONA, 13 maig (EUROPA PRESS) -

Catalunya vol assolir una despesa global del 2,12% del PIB català en R+D+i el 2024, del que un 0,75% sigui públic i un 1,37% provingui del sector privat, per igualar-se a la mitjana actual europea, segons recull el document final de treball del Pacti Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC) aprovat aquest dimecres en el seu plenari.

En la seva intervenció en el plenari telemàtic, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que la crisi del Covid-19 ha situat el coneixement en una "posició central" i ha evidenciat que la innovació i la investigació són elements clau, ha informat el Govern en un comunicat.

"El nou món que es prefigura necessitarà més que mai de l'aposta del coneixement", ha dit Torra, qui ha fet una crida a consolidar la capacitat de generar i atreure talent.

Torra ha demanat que el PN@SC sigui l'eina que "faci de la innovació l'eix vertebrador de l'estratègia de país", perquè el percentatge d'activitat econòmica se situï en valors comparables als països capdavanters en índex de progrés social i desenvolupament econòmic.

En una primera fase, fixada en el quinquenni 2020-2024, el PN@SC estableix aconseguir una despesa global en R+D+i del 2,12% del PIB català, amb un increment de la despesa pública del 0,58% al 0,75%, i un augment de la despesa privada del 0,94% a el 1,37%.

L'estratègia per a aquest quinquenni del pla preveu un increment del percentatge d'ocupació i producció basat en el coneixement, amb un augment de 7.000 investigadors i la creació de més del doble de llocs de treball indirectes.

Contador