Publicat 18/6/2020 15:04:24 +02:00CET

Coronavirus.- Catalunya deixarà de tenir percentatges d'aforament a partir del 25 de juny

(I-D) El conseller d'Interior, Miquel Buch; el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa el 18 de juny de 2020.
EUROPA PRESS

Fins a aquesta data hi haurà limitacions del 50% en locals tancats i del 75% en espais oberts

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dijous que Catalunya deixarà de tenir percentatges d'aforament a partir del 25 de juny, i que les mesures davant el coronavirus es basaran en criteris de distància social: un metre i mig entre persones, que ha definit com a equivalent dos metres quadrats i mig de superfície.

Ho ha explicat en roda de premsa al costat de la consellera de Salut, Alba Vergés, i el d'Interior, Miquel Buch, en la qual ha detallat el decret pel qual Catalunya entra a partir de la mitjanit d'aquest dijous en la "fase de represa" substituint la fase 3 decretada pel Govern central.

No obstant això, per donar marge per adaptar-se a aquesta nova normativa, fins al 25 de juny hi haurà limitacions d'aforament de 50% en locals tancats i del 75% en espais oberts, i després d'aquesta data deixaran d'estar vigents aquests percentatges i les limitacions seran de distància social per a tots els tipus de locals i espais, encara que es dissenyaran plans específics per a cada sector.

Vergés ha concretat que en espais tancats s'hauran d'establir espais sectoritzats i controlar els fluxos de persones d'accés i de sortida independents entre si, així com que no es podran mantenir distàncies inferiors a un metre entre persones que no visquin juntes.

La distància podrà rebaixar-se si es fa obligatori l'ús de mascareta, es porta un registre dels assistents o hi ha una preassignació de les localitats i es preveuen mesures de circulació per evitar aglomeracions en els punts de més afluència.

La consellera ha argumentat que "tothom pot identificar quan entra en un lloc si es respecta la distància o no, si hi ha aglomeracions o no. El canvi és aquest".

"La base és la distància social, no estar aglomerats i complir amb les mesures higièniques", ha afegit Vergés.

També ha intervingut el conseller d'Interior, Miquel Buch, que ha dit que es contemplen sancions si s'incompleixen les mesures d'aquesta nova etapa i ha afirmat que l'objectiu de les noves normes és fer-ho tot més "fàcil i senzill" tenint en compte que l'element que regularà a partir del dia 25 és la distància.

PRECAUCIÓ

Vergés ha instat a la ciutadania a actuar amb precaució i solidaritat amb els més vulnerables a la pandèmia durant aquesta nova regulació: "Podem fer de tot però no tot de cop".

A més de la distància de seguretat interpersonal de metre i mig, Vergés ha insistit en altres mesures com la higiene de mans, l'ús de mascareta i la preferència per les activitats a l'aire lliure, i ha reivindicat que aquesta regulació és "molt més senzilla i comprensible i es basa a donar missatges i en la corresponsabilitat amb la ciutadania en comptes d'en prohibicions".

REBROT

Vergés ha argumentat que tenir la capacitat de detectar nous brots i actuar amb rapidesa "depèn que tothom sigui conscient i conseqüent" amb la regulació.

Sobre el sistema de salut català, la consellera ha assegurat que "està capacitat per atendre un rebrot, identificar el virus, fer l'aïllament de casos i el seguiment dels seus contactes i també ha reforçat els seus punts vulnerables", com les residències.

No obstant això, en ser preguntada per possibles confinaments en el futur, ha augurat accions que permetin contenir els casos per no col·lapsar el sistema sanitari i que pugui atendre a l'activitat assistencial amb normalitat.

Contador
La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista